Linkuri accesibilitate

Sondaje și opinii ale electoratului în Statele Unite


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

39% din electorat crede că schimbarea de la Washington, la conducerea Camerei nu va avea impact asupra situației din țară.


Sondaje efectuate dupa alegarile din noiembrie din Statele Unite indica ascensiunea miscarii populiste Tea Party. Ce alte aspecte mai arata sondajele ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-un sondaj publicat in cotidianul national USA Today, 38% dintre cei chestionati spun ca vor ca Barack Obama sa aiba cea mai mare influenta politica in urmatorii doi ani, in timp ce o cifra similara - 28% - ar dori ca miscarea Tea Party sa aiba rolul dominant. Ceva mai putini alegatori - 23% - vor ca republicanii din Congres sa fie forta dominanta, in timp ce 16% doresc ca democratii sa aiba initiativa. Sondajul arata, pe de o parte, intarirea miscarii Tea Party, care are acum exponenti in Congres, identificati ca republicani si slabirea influentei presedintelui Obama.

Rata popularitatii sefului executivului este acum de 42%, cu un procent mai mare decit cea mai scazuta cota a sa, de la mijlocul verii. Dar vestea si mai proasta pentru seful executivului este ca doar 35% din electorat considera adecvata maniera in care Barack Obama gestioneaza economia. Profesorul de politologie, Larry Sabato de la Universitatea din Virginia sustine ca aceste procente indica o lupta politica acerba in urmatorii doi ani. Sondajele indica de obicei cine doreste populatia sa aiba initiativa politica, in urmatoarea perioada, dar actualele sondaje sint contradictorii.

50% dintre cei intervievati cred ca republicanii vor merge prea departe, in incercarea de a pune in revers politici ale lui Obama, asa cum au facut in 1994 cind presedinte era Bill Clinton. Dar 43% cred ca republicanii nu vor merge suficient de departe cu acest demers - mizind pe faptul ca noua conducere a Camerei are experienta lui Newt Gingrich in ’94.

Noul lider republican din Camera, John Bohner a anuntat de-acum ca efortul sau principal este de a scapa tara de programul de ingrijire a sanatatii, adoptat de administratia Obama. 39% din electorat crede ca schimbarea de la Washington, la conducerea Camerei nu va avea impact asupra situatiei din tara, in timp de 37% vad posibil progres. Tara este mai putin optimista decit in 1994 cind 43% credeau ca noua conducere republicana din Congres va pune tara pe un fagas bun.
XS
SM
MD
LG