Linkuri accesibilitate

Soluții pentru refacerea axei București - Paris


Teodor Baconschi,

În viziunea diplomației române o discuție între Traian Băsescu și Nikolas Sarkozy ar putea elimina piedicile în calea aderării Romaniei la Spațiul Schengen.


Ministrul roman de externe incearca sa gaseasca solutii pentru refacerea axei Bucuresti-Paris, dupa presupusul diferend verbal dintre presedintele Traian Basescu si omologul sau francez Nikolas Sarkozy, care a avut loc la summit-ul NATO de la Lisabona si dupa declaratiile oficialilor francezi care insista ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen nu poate avea loc la data programata: 1 martie 2011. Reprezentantii Frantei considera ca Romania nu este pregatita sa asigure frontiera estica a Uniunii Europene si subliniaza in plus ca nivelul coruptiei este inca mare, iar aderararea la spatiul Schengen ar trebui legata de raportul anual pe care Bruxelles-ul il face asupra justitiei autohtone.

Spatiul Schengen este un spatiu in care oamenii si marfurile circula liber, iar frontierele si vamile au fost desfiintate, de aceea de pilda frontiera Romaniei cu Republica Moldova, Ucraina si Serbia trebuie securizata in asa fel incit traficul de persoane, tigari si droguri sa poata fi stopat.

Astazi ministrul roman de externe Teodor Baconski a fost audiat la Comisia de aparare a Camerei Deputatilor despre aceste chestiuni sensibile. Seful diplomatiei romane a declarat astfel ca se pregateste sa mearga la Paris pentru a-i organiza presedintelui Traian Basescu o vizita oficiala la Elise. “Exista vointa de partea franceza de a intoarce foaia si de a reveni la subiectele mari din Parteneriatul strategic” a declarat Teodor Baconschi, adaugind ca dupa vizita lui in Franta va urma la scurt timp si o intilnire a celor doi sefi de stat. O vizita a presedintelui traian Basescu la Paris trebuia sa aiba loc in luna septembrie, dar lucrurile au evoluat negativ intre cele doua tari, pornind de la
conflictul legat de expulzarea romilor cu cetatenie romana din Franta.

Pe de alta parte ministrul roman de externe a admis astazi in fata deputatilor ca exista o legatura morala intre Schengen si nivelul coruptiei din Romania, astfel incit, daca scade coruptia, cresc automat si sansele aderarii tarii pe criterii pur tehnice.

Dincolo de acestea considerente, decizia finala privind aderarea la spatiul Schengen de libera circulatie este una de natura politica, de aceea ministrul roman de externe se straduieste sa obtina o vizita la nivel inalt in Franta. In viziunea diplomatiei romane o discutie intre cei doi presedinti, Traian Basescu si Nikolas Sarkozy ar putea rezolva problemele bilaterale si elimina piedicile pe traseul aderarii Romaniei la Schengen.
XS
SM
MD
LG