Linkuri accesibilitate

Despre responsabilitatea alegătorului


Vitalie Ciobanu: „Moldova de mâine va arăta așa cum o vei modela tu, pe 28 noiembrie, stimate alegător.”

Campania electorală a intrat pe ultimii metri. Am consemnat în aceste zile o avalanșă de sondaje, majoritatea confirmând trendurile de până acum. Însă doar ziua de 28 noiembrie ne va arăta cât adevăr și câtă intenție de deformare a opțiunilor de vot au implicat acestea. S-au modificat listele lectorale. Apariția intempestivă, în ultima zi, ba chiar în ultimele ore ale termenul prescris de lege, pe lista Partidului Democrat a controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, a declanșat frământări în interiorul acestui partid și a readus în atenție campania anti-mafie inițiată de grupul girat de fostul consilier prezidențial Sergiu Mocanu.

Atmosfera încordată a finalului de campanie a produs și un scandal cu iz de „policier” ieftin: răpirea și maltratarea de către persoane necunoscute a lui Artur Reșetnikov, fost director SIS în perioada guvernării Voronin. Victima e la spital, a fost deschisă o anchetă penală, însă depozițiile lui Reșetnicov sunt confuze și contradictorii, ceea ce alimentează ipoteza unei înscenări electorale, în stilul răpirii fostului deputat PPCD Vlad Cubreacov. Neelucidarera acestui dosar ca și a altor cazuri dubioase descalifică instituțiile statului și permit proliferarea tehnogiilor nocive de influențare a opiniei publice, specifice mai degrabă țărilor din lumea a treia, nicidecum unei aspirante la integrare europeană.

Scrutinul din 28 noiembrie e aproape, scena e pregătită pentru intrarea personajului principal: alegătorul. Tocmai asupra alegătorului am dori să insistăm puțin. Mai toate scrutinele din Republica Moldova au fost calificate drept libere și, măcar, parțial corecte, de către observatorii interni și de către respectabile structuri internaționale. Cu toate acestea, mai degrabă ne-am pricopsit cu o clasă politică sub așteptări: lașă, cinică, pusă pe tranzacții frauduloase, lipsită de caracter și de viziune, arătând un imens dispreț valorilor pe care le declama oficial.

Putem spune oare că, ne-am ales, în schimb, un electorat mai cultivat? Din păcate, societatea moldoveană e la fel de amorfă: unii așteaptă totul de la politicieni, vor minuni peste noapte și nu se implică în activități civice, alții dimpotrivă, consideră întreaga clasă politică la fel de incapabilă și coruptă și, pe cale de consecință, îngroașă rândurile absenteiștilor. Însă așa cum dorim mai multă responsabilitate de la politicieni, la fel se cuvine să cerem și alegătorilor să-și facă datoria pe 28 noiembrie. În ziua votului puterea e a lor, a cetățenilor.

Am avut în actuala campanie electorală numeroase dezbateri, reflectate de o presă destul de diversă și de pluralistă. Doar cei indiferenți nu au reușit să se informeze, nu au încercat să cunoască și să compare ofertele politice. Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat a publicat o listă cu 30 de candidați a căror integritate morală ridică semne de întrebare, și chiar dacă o asemenea expunere publică nu atrage efecte juridice, partidele vizate au protestat, ba chiar s-au grăbit să-și apere în justiție lezata lor „onoare și demnitate”. De ce? Simplu. Întrucât își dau seama că s-ar putea să piardă niște voturi.

Partidele, oamenii politici privesc cu speranță și cu o explicabilă îngrijoare spre electorat. Cum vor vota moldovenii, stiu ei exact pe cine aleg? S-a vorbit foarte clar în ultimele săptămâni ce miză uriașă comportă continuitatea actualei guvernări democratice, au subliniat-o factori importanți ai Uniunii Europene, a reafirmat-o și Senatul Statelor Unite printr-o rezoluție recentă. Continuitatea Alianței pentru Integrare Europeană însemnă eliminarea vizelor de călătorie în Occident și reunificarea familiilor despărțite, înseamnă dezvoltare economică, locuri de muncă și drepturi civice pentru toți moldovenii, indiferent de limba pe care o vorbesc. Sigur că buletinul de vot nu cuprinde concurenți ireproșabili, dar măcar pe cineva apropiat de idealurile tale, de modul tău de a vedea lucrurile, vei găsi cu siguranță. Moldova de mâine va arăta așa cum o vei modela tu, pe 28 noiembrie, stimate alegător.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG