Linkuri accesibilitate

„Rusia percepe zona noastră ca pe ograda casei ei”


Giorgi Baramidze
Giorgi Baramidze

Giorgi Baramidze: „Cu cât se va apropia de Europa, cu atât cresc şansele ca Rusia să înceapă se se comporte ca o ţară civilizată”.

Astăzi s-a aflat în vizită la Europa Liberă, la Praga, Giorgi Baramidze, vicepremier al Georgiei, ministru de stat cu problemele integrării euroatlantice. Oficialul georgian a participat la o masă rotundă pe tema apropierii ţării sale de Uniunea Europeană şi a acordat un interviu în exclusivitate departamentului moldovenesc al EL.

Giorgi Baramidze a declarat că la fel ca Republica Moldova, ţara sa apreciază programul UE „Parteneriat Estic”, dar – tot ca Moldova -, doreşte să fie mai mult decât un bun vecin al Uniunii.

„Şi noi vrem să devenim membru în Uniunea Europeană, recunoscând că în acest moment nici Georgia, nici Uniunea nu sunt încă pregătite pentru aşa ceva”, a spus vicepremierul georgian, adăugând că ţara sa doreşte deocamdată un acord de asociere care să-i recunoască aspiraţiile de integrare.

În privinţa liberalizării vizelor europene, Giorgi Baramidze a spus că ea este un obiectiv important pentru georgieni – ca şi pentru moldoveni - şi că speră să fie împlinit, fără să fixeze deocamdată un termen anume.

L-am întrebat pe vicepremierul georgian dacă ieşirea ţării sale din Comunitatea Statelor Independente – un lucru pe care îl recomandă propriei ţări unii comentatori moldoveni – a avut un impact semnificativ asupra economiei georgiene.

„Ieşirea din CSI nu ne-a afectat în nici un fel”, a spus vicepremierul georgian, amintind că ţara sa era oricum supusă embargoului comercial rusesc încă din 2006, iar tratatele bilaterale cu alte ţări din CSI au rămas în vigoare şi după ce Georgia a ieşit din CSI, în urma războiului din 2008 cu Rusia.

În lumina acelui conflict, l-am întrebat pe vicepremierul georgian ce-ar recomanda guvernului moldovean, în privinţa propriul său conflict separatist, transnistrean.
Giorgi Baramidze a spus mai întâi că aşa-numitele conflicte separatiste din fostul spaţiul sovietic sunt de fapt conflicte între noile ţări independente şi Rusia.

„Problema este în capul conducătorilor politici ai Rusiei, care nu se pot împăca cu gândul că Uniunea Sovietică nu mai există şi nu se va reface niciodată şi că nimeni nu mai are dreptul legitim să impună sfere de influenţă.”

„Aceasta este problema şi în privinţa Moldovei”, a spus vicepremierul georgian, spunând că premierul Vladimir Putin nici nu încearcă să ascundă regretul că Uniunea Sovietică nu mai există, şi nici dorinţa ca Moscova să aibă o sferă de influenţă exclusivă în fostul spaţiu sovietic.

„Rusia percepe încă zona noastră, alcătuită din Europa de Est şi alte regiuni, ca pe curtea din spatele casei ei. Aceasta e problema”, ne-a spus în interviul acordat în exlusivitate Giorgi Baramidze, vicepremier al Georgiei, ministru de stat cu problemele integrării euroatlantice.

La masa rotundă pe tema integrării europene a Georgiei, găzduită tot astăzi de Europa Liberă, vicepremierul georgian a spus printre altele că ţara sa nu se teme de relansarea relaţiilor dintre Rusia şi Occident.

„Cu cât va fi Rusia mai aproape de Europa – a spus Baramidze – cu atât vor creşte şansele ca Rusia să înceapă se se comporte ca o ţară civilizată”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG