Linkuri accesibilitate

CEC a luat o decizie înțeleaptă în cazul Corjova


Blocarea secției de votare din Corjova la alegerile din aprilie 2009
Blocarea secției de votare din Corjova la alegerile din aprilie 2009

Ion Manole (PromoLex): Renunțînd la secția de votare, CEC a vrut probabil să nu pună în pericol membrii biroului electoral.










Ion Manole
Ion Manole: „Din punct de vedere legal, această decizie nu este corectă, nu este în conformitate cu legea. Pentru că legislaţia Republicii Moldova stipulează deschiderea secţiilor de votare pe teritoriul controlat de către autorităţile constituţionale. În acest context, localitatea Corjova este controlată de către autorităţile constituţionale. În această localitate avem autoritate publică, avem administraţie publică locală, aleasă de către locuitorii acestui sat. Dar, în acelaşi timp, este de înţeles gestul Comisiei Electorale Centrale, care, probabil, încearcă să evite tensionarea situaţiei, sau să evite din nou distrugerea secţiei de votare, sau a accesoriilor ce se află în această secţie de votare. Şi, probabil, pentru a nu pune în pericol membrii biroului electoral.”

Europa Liberă: Deci, a fost o decizie înţeleaptă, până la urmă.

Ion Manole: „Putem spune, că a fost o decizie înţeleaptă, ţinânt cont de faptul, că autorităţile centrale, mă refer la alte structuri ale statului, nu au făcut nimic în acest sens, în vederea asigurării deschiderii secţiei de votare şi activităţii acesteiea în regim normal în ziua alegerilor.”

Europa Liberă: De ce nu sunt implicate forţele de menţinere a păcii în această situaţie conflictuală?

Ion Manole: „Păi, exact la asta mă refeream, când vorbeam de alte structuri ale statului. Deci, aici autorităţile Republicii Moldova centrale aveau obligaţia să întreprindă toate măsurile până la campania electorală pentru a rezolva problema dată. Or, această problemă nu este una nouă. Aceasta este una foarte veche şi durează de foarte mulţi ani. Şi vedem că regimul de la Tiraspol pas cu pas a instalat, sau a preluat controlul în această localitate. Şi însăşi desfăşurarea acestei întruniri a cazacilor, care au luptat împotriva independenţei şi integrităţii teritoriale, a fost un gest de intimidare a locuitorilor – să nu participe la alegeri. Regimul de la Tiraspol nu recunoaşte Corjova ca localitate. Ei o consideră o suburbie a oraşului Dubăsari. Respectiv, autoritatea publică locală, în viziunea Tiraspolului, ar fi administraţia de la Dubăsari.”
XS
SM
MD
LG