Linkuri accesibilitate

Mihail Saakaşvili își încheie turneul european în Moldova


Mihai Gimpu și Mikheil Saakashvili la Chișinău
Mihai Gimpu și Mikheil Saakashvili la Chișinău

Eugen Revenco (APE): Vizita preşedintelui Saakashvili este un gest de susţinere pentru preşedintele interimar Mihai Ghimpu”.










După participarea la summitul NATO de la Lisabona şi discursul ţinut în faţa Parlamentului European, preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili şi-a încheiat turneul european la Chişinău, unde se află la invitaţia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. După o discuţie care a durat aproape o oră, cei doi preşedinţi au susţinut un briefieng.

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili este la a doua sa vizită în Republica Moldova. Ultima a avut loc în martie 2005, tot înainte de alegeri, şi a fost interpretată ca un gest de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova şi a preşedintelui de atunci Vladimir Voronin.

„Vizita de astăzi nu are nicio legătură cu campania electorală”, aşa a răspuns liderul georgian observaţiilor făcute de ziarişti privind coincidenţa vizitei sale cu perioada alegerilor.

„Planurile noastre au o legătură cu Summitul NATO şi vizitele oficiale de la Brussels. În al doilea rând, nu am venit aici pentru a susţine un partid anume, ci pentru a susţine poporul moldovean, care îşi va urma cursul normal al vieţii şi după alegeri”, a spus Mihail Saakaşvili.

Imediat a venit şi replica preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu: „Noi suntem în campanie electorală din 9 decembrie anul trecut. Înseamnă oare acest lucru că timp de un an nu are voie nimeni să ne viziteze ţara? E imposibil. Viaţa continuă, iar problemele trebuie soluţionate”.

Zilele trecute, fostul preşedinte Vladimir Voronin a declarat că Mihail Saakaşvili i-ar fi solicitat o întrevedere, dar liderul opoziţiei comuniste a refuzat-o. Voronin, care a fost sprijinit de preşedintele Saakashvili în 2005, a spus că atunci liderul georgian simboliza revoluţia şi democraţia, iar astăzi – războiul, vandalismul şi regimul autoritar.

Iată cum a răspuns Mihail Saakaşvili acestor acuzaţii: “În ultima săptămână m-am întâlnit cu mai mulţi lideri ai lumii, între care preşedintele american, Barack Obama, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Baroso, cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, preşedinţii României, Turciei, Franţei. Dacă unii dintre politicienii moldoveni nu vor să figureze în această listă şi consideră că nu este bine să se întâlnească cu oamenii cu care se întâlnesc mari lideri ai lumii e problema lor personală”.

Preşedintele georgian a spus că, discutând cu liderii europeni, a înţeles că Republica Moldova ar avea acum, mai mult ca niciodată, şanse foarte mari de a se apropia rapid de Uniunea Europeană, inclusiv prin liberalizarea regimului de vize şi a comerţului, iar acest lucru va uşura parcursul statelor din vecinătatea Uniunii Europene, inclusiv a Georgiei.

În semn de mulţumire pentru pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, preşedintele interimar l-a decorat pe Mihail Saakaşvili cu ordinul Republicii.

Despre conotaţiile vizitei preşedintelui Saakaşvili, l-am întrebat pe expertul Eugen Revenco de la Asociaţia de Politică Externă.

Eugen Revenco: „Cred că este evident pentru toţi că în această perioadă, în ajun de alegeri, vizita preşedintelui Saakashvili are o conotaţie, în primul rând, electorală şi este un gest de susţinere, dacă doriţi, pentru preşedintele interimar Mihai Ghimpu”.

După întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele interimar, liderul georgian s-a întâlnit cu premierul Vladimir Filat după care a mers în vizită în satul Obileni, raionul Hânceşti, unde cu sprijinul guvernului georgian s-au construit mai multe case pentru sinistraţii, care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din această vară. Şeful statului georgian se va întoarce la Tbilisi în seara acestei zile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG