Linkuri accesibilitate

Preşedintele Saakaşvili vine la Chişinău cu un mesaj de susţinere


Eugen Revenco
Eugen Revenco

Eugen Revenco (APE): „Rămîne de văzut cît de tare vizita va ajuta cel puţin una din componentele Alianţei de a acumula voturi suplimentare”










Europa Liberă: Care ar fi semnificaţia vizitei preşedintelui Saakaşvili la Chişinău?

Eugen Revenco: „Cred că este evident pentru toţi că în această perioadă, în ajun de alegeri, vizita preşedintelui Saakaşvili are o conotaţie, în primul rând, electorală şi este un gest de susţinere, dacă vreţi, pentru preşedintele interimar Mihai Ghimpu. În anul 2005, Mihail Saakaşvili a fost la Chişinău şi pentru a susţine candidatul comunist de atunci Vladimir Voronin, însă acest gest nu a fost răsplătit în momentele de grea cumpănă pentru Georgia, Vladimir Voronin preferând să se ascundă de războiul din Georgia, decât să ia o atitudine. Indiferent de acest gest al preşedintelui Voronin, oricum preşedintele Saakaşvili vine la Chişinău cu un mesaj de susţinere. Este altceva impactul electoral al acestuia şi cît de tare va ajuta cel puţin una din componentele Alianţei de a acumula voturi suplimentare”.

Europa Liberă: Sunt voci care nu văd cu ochi buni vizita preşedintelui Saakaşvili, unii numind-o chiar o provocare.

Eugen Revenco: Care sunt aceste voci...

Europa Liberă: PCRM-ul, de exemplu.

Eugen Revenco: „PCRM-ul nu s-a simţit provocat, probabil, în 2005, când a fost susţinut direct în aceeaşi vizită a preşedintelui Saakaşvili. Regret foarte mult că memoria lor este atât de scurtă. Liderul georgian are, într-adevăr, o reputaţie foarte controversată şi este un personaj care nu este univoc, în special după războiul din Georgia, dar nu putem să-l calificăm altfel decât şeful statului georgian care, de altfel, a deschis şi ambasadă în Republica Moldova şi nu văd de ce unii şefi de state care îşi construiesc democraţia în felul lor în acest spaţiu de parteneriat estic al UE ar fi bineveniţi în Moldova, iar alţii nu. Cine ar trebui să decidă acest lucru”.

Europa Liberă: Dle Revenco, ar putea influenţa această vizită relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă?

Eugen Revenco: „Nu cred că prin a ignora Georgia, Moldova îşi va aduce un beneficiu în relaţia cu Rusia. Relaţia bilaterală dintre Republica Moldova şi Georgia este una, relaţia cu Federaţia Rusă este cu totul alta şi construcţia relaţiei cu Federaţia Rusă ne revine doar nouă. Nu trebuie să ne speriem sau să căutăm sperietori. Oricum va fi un guvern nou şi acest nou guvern care va veni după alegerile din 28 noiembrie, va fi anume cel care va ghida şi va construi relaţiile cu Federaţia Rusă”.
XS
SM
MD
LG