Linkuri accesibilitate

Statele Unite și „incidentul provocator” nord-corean


Case distruse după bombardamentul de artilerie nor-corean pe insula Yeonpyeong
Case distruse după bombardamentul de artilerie nor-corean pe insula Yeonpyeong

Barack Obama: „Vrem ca toate părțile din regiune să recunoască că este o amenințare serioasă, care trebuie rezolvată”.


Care este reactia americana la recentul atac nord-corean asupra unei insule din Corea de Sud ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a spus ca atacul nord corean in care si-au pierdut viata doi militari sud-coreeni si doi civili si zeci de alti civili au fost raniti este cel mai recent „incident provocator” initiat de un Fenian din ce in ce mai agresiv. Dar seful executivului nu a precizat daca cei 28 de mii de militari americani stationati in regiune vor juca un rol mai activ in contextul actualei confruntari si in conditiile in care tensiunile au atins de-acum nivele inalte.

„Voi sta de vorba in continuare cu presedintele Coreei de Sud”—a spus Obama, adaugind, „Ne vom consulta pentru a identifica cel mai potrivit raspuns”. Presedintele a condamnat atacul si a cerut comunitatii internationale sa faca presiuni asupra Coreei de Nord. El a reiterat ca Seul-ul este unul dintre cei mai importanti aliati strategici ai Americii, in regiunea Pacificului. „Vrem ca toate partile din regiune sa recunoasca ca este o amenintare serioasa, care trebuie rezolvata” – a spus Obama, cerind Chinei sa transmita Coreei de Nord faptul ca incidentul este tratat cu toata seriozitatea.

Declaratiile lui Obama au urmat unor consultari intense, la Casa Alba, unde consilierii presedintelui au discutat despre situatia creata. Administratia trebuie sa gaseasca solutii adecvate pentru a reduce tensiunea in regiune si – in acelasi timp – fara sa riste reactii din partea unui regim nord-corean impredictibil si instabil, o tara cu ambitii nucleare.

Presedintele a primit informari din partea consilierului principal pentru securitate nationala, Tom Donilon, secretarului de stat Hillary Clinton, ministrului apararii Bill Gates si conducerii armatei americane. El si-a exprimat sprijinul fara rezerve fata de aliatul sud corean si a discutat caile de obtinere a pacii in peninsula. Intr-o convorbire telefonica, ministrul american al apararii si-a exprimat aprecierea fata de retinerea de care Fenianul a dat dovada in fata provocarii nordului. Statele Unite au reiterat in context rolul pe care China trebuie sa-l joace pentru detensionarea situatiei, tinind cont de influenta pe care o are asupra Coreei de Nord.
XS
SM
MD
LG