Linkuri accesibilitate

Afganistan - un proces de tranziție accelerat dar în mod responsabil


Ambasadorul american Karl W. Eikenberry
Ambasadorul american Karl W. Eikenberry

Un interviu exclusiv acordat Europei Libere de Karl W. Eikenberry, ambsadorul Statelor Unite în Afganistan.


Ambasadorul Statelor Unite în Afganistan, Karl Eikenberry are misiunea delicată de a ţine o relaţie echilibrată cu administraţia preşedintelui Karzai, acuzată mereu de corupţie (critică repetată în raportul dat publicităţii de Pentagon cu câteva zile în urmă). În acelaşi timp trebuie să răspundă plângerilor preşedintelui Karzai, care vrea limitarea bombardamentelor aeriene, care fac în continuare multe victime civile. Ambasadorul Eikenberry s-a aflat la Lisabona, la summitul NATO unde i-a acordat un interviu corespondentului Europei Libere, Abubakar Siddique, rezumat de Ileana Giurchescu.

Preşedintele afgan Karazai vrea să reducă numărul raidurilor aeriene nocturne, care fac în continuare multe victime în rândul populaţiei civile – argumentul fiind că măresc numărul afganilor care întorc spatele administraţiei de la Kabul, pentru a sprijini miliţiile Taliban. Care este replica american ?

Ambasadorul Eikenberry ţine în primul rând să reamintească cât de recunoscătoare sunt autorităţile afgane pentru sacrificiile făcute de americani, alături de afgani, în ultimii 9 ani. Dar, precizează Eikenbbery, s-a ajuns în punctul unde autorităţile afgane vor să preia controlul. Pe de o parte vrem să acceleram acest proces de tranziţie, dar vrem să-l face într-un mod responsabil, tinând cont de realităţile din ţară.

În acest proces de tranziţie se înscrie şi dizolvarea treptată a companiilor private de securitate, sub controlul noului ministru de interne, încă o doleanţă a preşedintelui Karzai care nu a rămas neauzită la Washington.

Ambasadorul Eikenberry respinge şi speculaţiile că preşedintele afgan ar fi devenit anti-american, după ce era un suporter fervent al Statelor Unite. Karzai a fost la Lisabona, la summitul NATO, reaminteşte ambasadorul american, a semnat o serie de acorduri de colaborare. Statele Unite şi Afganistanul sunt decise să continue o colaborare strategică de lungă durată dar relaţiile sunt ca într-o familie: nu pot fi mereu armonioase.

Administraţia George W. Bush, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, a declarat ferm că nu face nici o diferenţă între terorişti şi cei care-i găzduiesc sau sprijină. O trimitere directă la miliţiile Taliban. Cum sunt acum văzute aceste miliţii ? – a vrut să ştie corespondentul Europei Libere.

Ambasadorul Eikenberry declară că problema reconcilierii este problema afganilor. Statele Unite nu fac decât să-i acorde tot sprijinul preşedintelui Karazai care a lansat o politică a uşilor deschise: orice este binevenit să se intoarca acasa, cu trei condiţii: să renunţe la orice relaţii cu terorismul internaţional, să renunţe la violenţă şi să accepte noua constituţie a ţării.

În decembrie, administraţia Obama va rediscuta strategia în Afganistan dar ambasadorul Eikenberry nu crede că se vor decide schimbări radicale.

Oricum, noua strategie, prezentată de preşedintele Obama anul trecut, în discursul de la Academia militară West Point, a început să fie aplicată numai de câteva luni, reaminteşte ambasdorul Eikenberry. Începe să dea rezultate, este el de părere, şi ar fi prea devreme să fie reajustată. Nu au trecut nici șase luni de când strategia are finanţarea necesară şi forţele necesare să o aplice. Nu ar fi logic să fie din nou schimbată, a declarat Europei Libere ambasadorul Statelor Unite în Afganistan, Karl Eikenberry.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG