Linkuri accesibilitate

Politicile fiscale în centrul agendei UE sub președinția Ungariei


Directorul general FMI, Strauss-Kahn: Ungaria, România şi Letonia sunt şi ele la marginea prăpastiei. El a respins însă eventualitatea unei intrări în incapacitate de plată.


Ungaria va avea o preşedinţie grea la conducerea Uniunii Europene, care-i va cere să dea dovadă de multă tenacitate şi tact diplomatic, aprecia recent la Bruxelles ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană, Peter Gzorkos. Principala problemă sunt ţările fragile economic din zona euro, deşi sunt mult probleme economice şi afara acestui grup. Ileana Giurchescu are mai multe informaţii.

Ungaria preia la 1 ianuarie preşedinţia Uniunii Europene după care din iulie va fi urmată de Polonia. Desigur crizele financiare din ţări precum Greicia sau Irlanda precum şi pericol contaminării, în zona euro, sunt probleme cunoscute. Acum însă se adaugă o avertismentul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominiques Strauss-Kahn.

Înr-un interviu cu o televiziune elveţiană, Strauss-Kahn a declarat ca Ungaria, România şi Letonia sunt şi ele la marginea prăpastiei dar a respins categoric eventualitatea unei intrări în incapacitate de plată, adică a unui faliment.

„Situatia trebuie redresata, pentru că nu mai putem continua aşa. Încetarea de plăţi este iminenta. Prapastia este chiar in fata”, a spus Strauss-Kahn, citat de agențiile de presă, între care portalul de ştiri Hotnews.ro. Directorul FMI s-a declarat însă optimist că „Solidaritatea europeana va duce la evitarea falimentului”.

Iar solidaritatea de care vorbea Strauss-Kahn trebuie organizată de preşedinţia ungară. La fel cum va trebuie să negocieze noul buget al Uniunii Europene, cel pe anul 2011 dar şi aşa numitul buget multi-anual, care se întinde după anul 2013. Aceste dezbateri s-ar putea dovedi o moştenire extreme de grea, a comentat ambasadorul Ungariei pe lângă UE, citat de EUobserver.

Pe complicata agendă a Ungariei se află şi problema romilor din Europa, o problemă pe care premierul ungar Victor Orban o califica drept prioritară. Şi care pare explozivă, după recentele tensiuni dintre Franţa, România şi Comisia europeană. „O problemă care are nevoie de zeci de ani pentru a fi rezolvată” a apreciat ambasadorul ungar la Uniunea europeană. Comisia Europeană urmează să prezinte în aprilie anul viitor un plan concret de acţiune.

Revenind însă în actualitatea crizei financiare din zona euro, cancelara germană Angela Merkel s-a declarat joi convinsă că moneda unică va ieşi întărită; până la primăvară. Pentru moment, euro cade în raport cu dolarul, tocmai pentru că se speculează că după Grecia şi Irlanda, Portugalia şi Spania vor fi următoarele ţări care vor cere ajutor financiar extern.

Un membru al conducerii Băncii centrale europene a declarat că fondul de ajutorare, de un trillion de euro, ar putea fi mărit. Axel Weber, directorul Bancii centrale germane, a precizat - citat de agenţia AP – că Uniunea Europeană ar putea vărsa încă 100 de miliarde de euro în findul de ajutoare.

Mulţi economişti avertizează că Uniunea Europeană ar putea fi capabilă să salveze Grecia, Irlanda sau Portugalia. Dar salvarea economiei spaniole, de cinci ori mai mare decît fiecare din cele trei menţionate deja, ar putea testa limitele zonei euro. Şi ar putea ameninţa existenţa monedei unice.

Opinii contrazise de acelaşi Axel Weber, guvernator al Băncii centrale germane şi membru în conducerea Băncii centrale europene „Nu euro este în pericol ci politica fiscală a unor ţări, în care a ieşit de sub control. Euro este una din cele mai stabile monede din lume” a declarat Weber, citat de AP.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG