Linkuri accesibilitate

„BusinessConsultExpo” - expoziție pe care BERD o va lansa la Chișinău


Veronica Arpintin (BERD)
Veronica Arpintin (BERD)

Veronica Arpintin: Serviciile de consultanţă şi investiţiile în aceste servicii se răscumpără, deseori, foarte repede.


De cinci ani, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare oferă consultanţă în afaceri pentru sute de întreprinderi mici şi mijlocii. Cu toate că şi-a sporit activitatea în Moldova, BERD constată că o parte dintre întreprinăzătorii moldoveni ezită să apeleze la serviciile unui consultant atunci când ajung într-un impas. Pentru a depăşi această situaţie, BERD Moldova va lansa la 3 decembrie expoziţia „BusinessConsultExpo”, locul unde firmele de consultanţă se vor „întâlni” cu oamenii de afaceri din Moldova.

De ce ar trebui întreprinderile mici şi mijlocii să apeleze la serviciile firmelor de consultanţă, răspunde Veronica Arpintin, director naţional al programului de susţinere a micului bussines BAS Moldova, a BERD.

Veronica Arpintin: „La noi lumea este obişnuită să se adreseze medicului atunci când deja nu poate să răsufle. Astfel de situaţii se întâmplă şi când este vorba de contractarea serviciilor de consultanţă de către oamenii de afaceri din Republica Moldova. Întreprinderile nu conştientizează că serviciile de consultanţă şi investiţiile în aceste servicii se răscumpără, deseori, foarte repede. Noi am avut un proiect foarte interesant când un birou de traducere era în căutarea clienţilor. Era o problemă: vânzările erau foarte slabe. Întreprinderea a depus foarte mult efort pentru promovare: a publicat anunţuri în presă, dar acestea nu au dus la efect. S-a adresat unui consultant care le-a găsit o altă sursă de clienţi, adică nu cei care citesc ziare dar cei care se adresează pentru perfectarea documentelor la notar sau la oficiile de stare civilă. Cunoscând de unde vin clienţii, a fost mai uşor să-i atragi. Timp de o jumătate de an întreprinderea a întregistrat o creştere în vânzări de 400 %, deja s-au confruntat cu o altă problemă, nu au putut face faţă cererii care exista pe piaţă. Deja au avut nevoie de o consultanţă în domeniul organizării procesului de muncă”.

Europa Liberă: Vorbeaţi de anumite motive care îi fac pe întreprinzători să ezite să apeleze la serivciile de consultanţă. Care ar fi aceste motive?

Veronica Arpintin: „Accesul la informaţii este foarte limitat. Întreprinzătorii când cumpără servicii de consultanţă, cumpără şi greşelile pe care le-a făcut consultantul, cumpără experienţa pe care a avut-o cu alte companii şi acest fapt este destul de sigur”.

Europa Liberă: În ultimul an, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a sporit activtatea în Moldova , la începutul acestei luni anunţând chiar cel mai mare împrumut oferit vreodată Moldovei – 75 milioane de euro pentru reconstrucţia drumurilor. De ce un interes atât de sporit pentru Republica Moldova?

Veronica Arpintin: „În primul rând, Republica Moldova este un stat vecin cu Uniunea Europeană. În al doilea rând, în urma crizei care s-a început în 2008, din partea Moldovei s-au intensificat cererile pentru investiţii, cunoştinţe, pentru acele forţe care pot face economia ţării mai eficiente. Astfel că în situaţia când nu avem resurse naturale, să putem crea avantajul nostru competitiv pe piaţa mondială, făcând ţară mai puternică şi cu ajutorul comunităţii naţionale”.
XS
SM
MD
LG