Linkuri accesibilitate

„E mare sărbătoarea, dar sunt puţini oameni la sărbătoarea asta”


La secția de votare din Grătiești
La secția de votare din Grătiești

Cu microfonul EL la Grătiești: „Înspre bine să meargă, am votat pentru schimbare”.


Care e atmosfera la secțiile de votare din mediul rural ? Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu s-a oprit la Grătiești, o suburbie a capitalei. Aici sunt așteptaţi să voteze 2 mii 6 sute de alegători.

De dimineaţă, locuitorii din satul Grătieşti au fost întâmpinaţi cu muzică la urna de vot. Cei mai mulţi dintre săteni mi-au spus că pentru ei astăzi e zi de sărbătoare:
- „E sărbătoarea poporului nostru. Trebuie să alegem ceva nou în viaţa asta. Să ne apropiem de Europa, să avem salarii mai bune, locuri de muncă”
- „E mare sărbătoarea, dar sunt puţini oameni vin la sărbătoarea asta. Înainte erau doi, trei candidaţi, dar acum, cu atâtea hârtii, nu mai înţelegi cu cine să votezi”.

Mulţimea de candidaţi din buletinul de vot a zăpăcit-o şi pe mătuşa Eudochia: „Sunt prea mulţi pe listă şi nu-i înţeleg, nu-i văd. Ar trebui să fie vreo doi, trei, să-i ştii. Sunt o grămadă de semne, multă lume nu le înţelege. Eu îs mai tânără, dar ce fac bătrânele? Au să voteze toţi cu ochii închişi aşa cum am votat eu acum”.

Mai mulţi alegători din Grătieşti mi-au spus că vor merge să voteze doar după ce vor trece pe la biserică: „Că-s creştin ortodox, aşa-i legea. Apoi am să merg direct la votare”. Sau diseară după ce se vor întoarce de la servici: „Încă nu am fost, aştept să vină soţia de la serviciu şi vom merge împreună. Să venim oficial, împreună, ca într-o zi de sărbătoare”.

Sau nu vor vota deloc.
- „Nu”
Europa Liberă: De ce?
- „Că nu am când. Nu a fost dreptate nici nu va fi, toţi sunt nişte răi şi vor doar să te amăgească. Ce au făcut ei? Promit în tot anul şi nu fac nimic”.
Europa Liberă: Dar la referendum aţi ieşit?
- „Nu am fost. Eram la lucru”.

Dar ce speră alegătorii din Grătieşti să schimbe votul lor?
- „Să fie totul bine, liber. Să nu robim”.
- „Să fim o ţară democrată”.
- „Să se schimbe mentalitatea, viziunea, opţiunile, aspiraţiile. Pur şi simplu este o stagnare totală şi cineva este cointeresat în această stagnare. Am votat pentru o schimbare”.
- „Să ne ridice pensiile, să ne ridice salariile”.
- „Cu toate ţările noi trebuie să fim prieteni, să ne îndrumăm şi să ne ajutăm cu producţia, cu cultura, ca să fim oameni competenţi”.
- „Produsele să se mai ieftinească că iar s-a scumpit uleiul”.
- „Să nu plecăm peste hotare, să stăm acasă cu familia şi cu copiii”.
- „Leacurile să fie mai ieftine, să nu fie atât de scumpe. Acum când mergi la spital, până nu dai ceva la doctor nici nu se uită la tine”.
- „Sperăm la multe dar nu ştim ce va fi. Numai cu nădejdea trăim, nu prea credem în nimeni”.
- „Pentru oameni să facă numai bine. Oamenii care votează pentru ei speră într-un viitor mai bun”.
XS
SM
MD
LG