Linkuri accesibilitate

Număr mare de transnistreni la secțiile de votare din Varnița


Vameșii transnistreni au procedat la o verificare minuțioasă a actelor, dar n-au oprit oamenii să se ducă la vot.

Paul Hodorogea: „Atmosfera este veselă. Sunt boxe afară, unde cântă muzică. Aici sunt două secţii de votare, unde votează doar cei veniţi de peste Nistru. Locuitorii din Varniţa votează în altă secţie din orăşel.”

Alexandru Canţîr: Paul, e ceva drum pentru mulţi de parcurs din localităţile transnistrene până acolo, unde te afli acum. Multă lume la votare?

Paul Hodorogea: „Foarte multă lume. Din câte am înţeles de la preşedintele secţiei de votare, la aceeaşi oră anul trecut au foat aproape de două ori mai puţini oameni. Acum au votat peste 1200 de oameni, într-o singură secţie de votare din cele două. Anul trecut erau vreo 650 la ora unu.”

Alexandru Canţîr: Deci, prezenţă mult mai consistentă la vot la aceste secţii de votare. Cu siguranţă că ai stat de vorbă cu cineva dintre aceşti alegători. Care e motivaţia unei prezenţe mai consistente acum, la votul în cadrul acestor alegeri parlamentare?

Paul Hodorogea: „Majoritatea celor, cu care am discutat, mi-au spus că au venit la vot pentru că speră că Moldova şi cu regiunea transnistreană se vor uni, în sfârşit. Şi ei chiar cred că schimbările care vor avea loc, dacă vor avea loc în Moldova din dreapta Nistrului, îi vor afecta şi pe ei. Şi mi-au mai spus că atunci când au trecut vama transnistreană n-au avut absolut nici o problemă, doar că de data asta au fost verificaţi mai bine. Le-au fost verificate actele şi din cauza asta, verificarea atât de minuţios, s-au format rânduri destul de mari la vamă şi a durat mai mult trecerea vamei. Dar n-au fost blocaţi, n-au fost opriţi.”

Alexandru Canţîr: Deci, incidente nu au fost înregistrate. Impresia ta care este – sunt mai mulţi tineri la vot? Mai multe persoane în etate?

Paul Hodorogea: „În faţa secţiei de votare, pe platforma asta, oamenii după ce ies de la votare, ei stau în grupuri şi discută. Eu văd feţe atât de tineri, cât şi de bătrâni şi oameni adulţi de tot felul. Chiar nu există o majoritate de o anumită vârstă.”
XS
SM
MD
LG