Linkuri accesibilitate

Exit-poll-uri divergente - și într-un caz și altul PLD, PL și PD dețin majoritatea


Vlad Filat: Urmează să gestionăm rezultatele alegerii unei societăți mature.


Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat a obținut astăzi 34,4% din voturile alegătorilor și s-a clasat pe primul loc, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie la ieșirea de la secțiile de votare realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie și difuzat de Publika TV. Rezultatele exist poll-ului arată că Partidul Comuniștilor a acumulat 26 % din voturi, urmat de Partidul Liberal cu 15,6 % și Partidul Democrat cu 15,1%. Alianța Moldova Noastră a acumulat doar 3,1 % și a rămas în afara Parlamentului.

Potrivit unui alt sondaj la ieșirea de la secțiile de vot realizat de CBS Axa și difuzat de televiziunea Prime, PCRM a acumulat 33,8% din voturi, PLDM - 32,2%, PD - 14%, PL- 10% iar AMN nu a trecut pragul electoral.

Ambele sondaje au fost efectuate înainte de ora 19:00, iar rezultatele se pot schimba în funcție de opțiunile alegătorilor care au participat la votare între 19:00 și 21:00.

Vlad Filat a declarat după anunțarea exit-poll-urilor că „am ajuns sa vedem ca incredibilul în R. Moldova a ajuns să se realizeze”.

Vlad Filat a multumit alegătorilor pentru ca au reacționat prin implicare, alegând viitorul. „Asta a demonstrat ca suntem o societate matura. Urmează să gestionam aceste rezultate”, a adăugat liderul PLDM.

Vlad Filat s-a adresat si membrilor guvernului, cerîndu-le să fie luni dimineata la 8 la guvern, pentru ca de luni începe munca. El i-a îndemnat ca toata fierbințeala electorală să o lase la sediile partidelor.

Reacționînd la exit-poll-urile anunțate astă seară, Dumitru Diacov (PDM) a declarat că rezultatele denotă că situația e încă destul de complicată și necesită suficienta abilitate de negociere din partea liderilor politici.

Mihai Ghimpu a afirmat în replică la declarația lui Diacov: „Important e să acumulăm 61 de mandate, ca să votam președintele”.

Liderul PDM Marian Lupu a declarat la Prime TV că potrivit rezultatelor estimative ale sondajelor, PD, PL si PLDM au 64 de mandate, un numar suficient ca să aleaga președintele. Lupu s-a aratat „jenat” de faptul că la mai multe sectii de vot din străinătate nu au fost suficiente buletine de vot.

Liderul AMN Serafim Urechean a mulțumit alegătorilor și membrilor de partid. El a adăugat că AMN se va concentra pe alegerile locale din primavară. Urechean a sugerat că sondajele preelectorale au determinat scăderea scorului AMN. Mihai Ghimpu l-a susținut și a spus că unele sondaje au manipulat alegatorii.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG