Linkuri accesibilitate

Partidele ar trebui să evite perpetuarea crizei electorale


Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi

Anneli Ute Gabanyi: Este un moment unic pentru Moldova, iar clasa politică ar trebui să profite de bunăvoinţa și de susţinerea din exterior.

Dupa alegerile parlamentare de ieri, in Republica Moldova se contureaza citeva scenarii. Le ce ar trebui sa se astepte moldovenii dupa aceste alegeri? Discutam cu invitata emisiunii de astazi, cercetatoarea de la Berlin Anneli Ute Gabanyi. Buna Ziua!

Anneli Ute Gabanyi : Buna ziua!

EL: Doamna Gabanyi, Partidul Liberal Democrat condus de premierul Vlad Filat a reusit un rezultat foarte bun. Partidul comunistilor condus de Vladimir Voronin isi menţine pozitia. Procetele acumulate de Partidul Liberal in frunte cu presedintele interimar Mihai Ghimpu se plaseaza exact pe rezultatele PPCD din trecut, iar pentru Partidul Democrat condus de Marian Lupu este un rezultat asteptat, mai mult sau mai puţin. In acest moment, expertii spun ca exista sanse aproximativ egale sa apara o coalitie de centru dreapta sau o coaliţie de centru stinga. Dumneavoastra ce credeţi? Care ar fi mai buna si de ce?

Anneli Ute Gabanyi: Cred ca important este intr-adevar cea ce a spus si ultimul ascultator al Dumneavoastra care a fost intervievat. Este foarte important ca sa se ajunga la o inţelegere. In general, adica, ma tem ca toate partidele trebuie sa se inţeleaga. In primul rind trebuie pus capat crizei si trebuie neaparat sa se ajunga la o inţelegere in ceea ce priveste articolul 78 din Constitutie. In rest, sigur ca sansele, probabil, dupa numararea tuturor voturilor si mai ales a celor din strainatate, s-ar parea ca sa fie a partidelor de dreapta. Si atunci, desigur ca Alianţa sa fie cea favorizata.

EL: Daca se intimpla ca o viitoare coaliţie de centru dreapta sa aiba 60 de mandate si se repeta situaţia cind PCRM avusese 60 si nu le-au ajuns, nu au gasit un vot de "aur" pentru alegerea presedintelui. Ar putea sa se discute iarasi situaţia "votului de aur"?

Anneli Ute Gabanyi: Se pare ca aceasta s-ar putea sa fie o discutie si mie imi este foarte greu ca de aici, de la Berlin, sa imi dau seama daca va fi posibil ca sa se gaseasca unul sau doi "tradatori" din partea PCRM, desi se pare ca acest partid nu mai este atit de unit cum a fost acum un an. Totusi, important cred ca va fi, chiar daca aceasta situatia de pat se contureaza pe mai departe, ca eventual in parlament sa se gaseasca o alianţa numai pentru schimbarea Constituţiei. Posibilitatea teoretica si tehnica ar exista, pentru ca exista in parlament o propunere de schimbarea a Constituţiei, macar pentru aceasta si pentru a veni in intimpinarea dorintei imperative a alegatorilor de a se concentra atit oamenii pe rezolvarea problemelor lor sociale cit si a politicienilor pe realizarea nevoilor politice ale ţarii, sa se ajunga la acest compromis.

EL : Doamna Gabanyi, partidele vor fi nevoite sa negocieze din greu. Credeţi ca PD, partidul lui Marian Lupu va mai insista cu candidatura lui la presedintie ?

Anneli Ute Gabanyi: Este extrem de greu de prevazut. Pentru ca, intr-adevar, se pare ca exista nu numai lipsa inţelegerii pentru a proiecta in electorat o imagine de unitate, deasupra intereselor de partid si ale politicienilor, dar se pare ca exista si o lipsa de comunicare chiar la virf intre conducatorii partidelor si de aceea pericolul ar fi ca unul sau celalalt dintre cei doi, stim noi care, care ar putea sa aspire la aceasta funcţie sa isi anunţe in public aceasta intenţie de a candida, ceea ce, iarasi, ar contribui la ideea de lipsa de unitate. Cred ca in momentul acesta liderii partidelor ar trebui sa se inţeleaga fara ca sa iasa in public asupra acestui lucru. Cred ca domnul Filat a demonstrat oarecare leadership si se pare ca prin multimea voturilor pe care partidul sau le-a adunat ar fi totusi intr-o pozitie mai buna.

EL: Si el nu a ascuns niciodata ca isi doreste fotoliul prezidential.

Anneli Ute Gabanyi: Pai, sigur ca da, pentru ca acel fotoliu, cel putin daca ne gindim la actualele prerogative pe care le are presedinţia in Moldova, sigur ca din acel fotoliu va putea sa influenteze cel mai bine politica ţarii. Intrebarea este daca ceilalti ar renunta eventual la anumite vanitati si s-ar uni pentru aceasta faza a politicii din Republica Moldova, in jurul lui. Nu este uns rege, va fi o alegere democratica, deci este pentru o perioada de timp.

EL: Se mai aud voci care spun ca PLDM-ul si-ar putea dori doua funcţii in stat

Anneli Ute Gabanyi: Cred ca orice partid, si chiar si un partid fortificat asa cum este PLDM-ul, ar trebui sa fie, sa spunem asa, moderat. Problema este ca un presedite din partea PLDM ar fi, in orice caz si foarte puternic. Adica, chiar daca nu ar avea functia oficiala de prim ministru ar putea sa influenteze foarte mult politica guvernamentala avind probabil, cei mai multi ministrii in guvern. Aici e problema.

EL : Doamna Gabanyi, dar ce regim de guvernare ar fi cel mai bun pentru Moldova ? Parlamentar? Prezidenţial? Semi-prezidenţial? Se discuta foarte mult si la acest capitol, si deocamdata nu exista un deznodamint.

Anneli Ute Gabanyi: In Europa exista sisteme foarte variate si as spune ca in primul rind este important ca cei care sunt activi in politica, dar si alegatorii sa stie ca trebuie respectate instituţiile si legile statului. Daca nu le respecţi, indiferent de ce fel de regim ai... In al doilea rind, personal, cred ca ar fi foarte bine ca sa existe, mi-e greu sa recomand sistemul german, dar din acest punct de vedere, are anumite avantaje. Un presedinte ales printr-o instituţie care nu este parlamentul, deci o adunarea mai larga, acest presedinte sa aiba prerogative, sa spunem asa, reprezentative, si sa fie o imagine, o persoana care sa poata uni ţara, si prin valorile pe care le propaga. In rest sa fie un prim ministru puternic, insa nu atit de puternic incit sa domine spatiul politic intr-un mod abuziv.

EL: Daca PCRM va fi lasat in opozitie, unii experti sugereaza ca ar putea sa apara santajul in rindul partidelor care, eventual, ar crea o Alianta pentru Integrare Europeana numarul 2 ?

Anneli Ute Gabanyi: Bine, problema in momentul de faţa nu sunt pericolele invizibile , pericolele vizibile sunt destul de puternice. Eu as spune vazind si facind, insa important este respectarea legilor si a instituţiilor si respectarea cetateanului si a alegatorului, pentru ca telul pe care il au toti in Republica Moldova in momentul de faţa este intr-adevar sa ajunga la o inţelegere, sa evite continuarea crizei electorale si sa profite de bunavoinţa si de susţinerea din exterior care exista. Este un moment unic pentru Republica Moldova si n-ar trebui pierdut.

EL : Multumim foarte mult. A fost cercetatoarea de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi.
XS
SM
MD
LG