Linkuri accesibilitate

Diaspora la urne - cozi interminabile, buletine de vot lipsă


Maria Cațavel
Maria Cațavel

Corneliu Gurin: „Voturile cetățenilor care au votat pe foi A4 vor fi probabil invalidate.”










Am discutat cu Maria Catavel, o studenta moldoveanca din Roma, care mi-a spus cat de mult efort a trebuit sa depuna un alegator ca sa-si exercite dreptul la vot.

Maria Catavel: „Pe la orele 5-6 seara, cand am ajuns, am stat in rand cel putin o ora, pe ploaie, in intuneric, pe frig. Toti am intrat inauntru uzi, cu parul ud, cu hainele ude, cu picioarele efectiv in apa. Partea buna a fost ca moldoveanul nu s-a intors acasa. Mai mult ca atat, lumea a fost destul de pozitiva, adica speranta moare ultima. Speranta ca votul lor conteaza. Sincer, asteptarile nu au coincis cu rezultatele si cu repartizarea voturilor. Am ramas un pic deceptionata, stiind cum a votat lumea din Roma.”

Ioan Vladimir, un tanar moldovean stabilit la Paris mi-a spus ca pe parcursul zilei a incercat de mai multe ori sa voteze, dar randul era prea mare. A votat pe la ora 8 seara, cand se terminasera deja buletinele de vot obisnuite.

Ioan Vladimir: „Fiecare votant trebuia sa-si prezinte pasaportul, se inregistra in liste, i se punea stampila in pasaport, i se inmâna o foaie A4 si intra in cabina de vot. Pe foaie statea deja stampila ambasadei cu antet, si persoana respectiva urma sa scrie pe foaie denumirea completa a candidatului pentru care voteaza. O impaturea in 4 si o punea intr-o lada de vot separata. Era o senzatie ca iarasi cineva a vrut sa faca o potlogarie diasporei.”

Secretarul Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a declarat astazi presei ca decizia care a permis votul pe foi A4 a fost luata pe motiv ca dreptul constitutional al alegatorului de a alege este net superior legislatiei electorale. În opinia lui Ciocan, cele 919 voturi pe foi A4 nu sunt în masura sa schimbe rezultatele finale ale alegerilor

Expertul electoral Corneliu Gurin ne-a spus ca votul pe foi A4 a fost decis in jumatate de ora de la terminarea buletinelor de vot: „Procedura respectiva contravine direct codului electoral, care spune ca la numarare se considera nule buletinele de alt model decat cel stabilit. Norma aceasta este constitutionala, nu a fost contestata, si pana la dovada contrarie, ea se prezuma a fi aplicabila. Voturile cetatenilor care au votat pe foi A4 presupunem ca vor fi considerate nevalabile, din pacate.”

Validarea sau invalidarea voturilor exprimate pe foi A4 va fi decisa de Curtea Constitutionala odata cu rezultatele finale ale alegerilor.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG