Linkuri accesibilitate

Bilanț CCALC - alegeri libere, cu iregularități


Atestarea unor cazuri de utilizare a resurselor administrative, de intimidare a alegătorilor, de afișaj și agitație electorală nepermise.










Doi candidati ai Partidului Comunistilor, Grigore Petrenco si Sergiu Sirbu au declarat ca reprezentantii PCRM au depistat mai multe nereguli in desfasurarea alegerilor: Vot multiplu, procese verbale false, vot fara fisa de insotire a buletinului sau fara carnet de student: „In orasul Calarasi, sectia de votare numarul 8. Numarul de persoane care au luat buletine de vot este egal cu numarul de persoane incluse in listele electorale. Prezenta la urna de vot este de 100 de procente. Cum e posibil asa ceva? Noi deja am depus si vom depune contestatii la organele electorale, in vederea verificarii acestor informatii si luarii masurilor necesare.”

Cu putin timp in urma, l-am telefonat pe presedintele Comisiei Electorale Centrale Eugen Stirbu care a verificat personal daca vreuna din aceste contestari a ajuns la CEC: „In orice caz pana la 14 si un sfert nu era nimic. Valentina este vreo contestatie? Nu. Nu este nimic. Deja contestari la noi, care vin, le dam Curtii Constituionale. Noi nu mai suntem in drept sa examinam ceea ce tine de numarare, renumarare, etc.”

Judecatorul Curtii Constitutionale Victor Puscas mi-a confirmat si el ca la Curte n-a venit nicio sesizare privind presupuse incalcari, cu atat mai mult o cerere de renumarare a voturilor.

Tot astazi Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte a constatat public ca scrutinul electoral din acest an a fost liber, dar partial corect.

Nicolae Panfil, secretarul coalitiei: „Desi mai putine in comparatie cu alegerile parlamentare din anul 2009, oricum au fost atestate cazuri de utilizare a resurselor administrative, de intimidare a alegatorilor, de afisaj si agitatie electotala nepermise, de cadouri electorale etc.”

Cu exceptia posturilor de televiziune NIT si PRIME, restul mass-medie a fost receptiva la difuzarea spoturilor electorale sociale, mai spune raportul coalitiei.

Nicolae Panfil: „Desi cetatenii de peste hotare care au votat pe foi albe au avut posibilitatea sa-si exercite dreptul de vot, coalitia ramane ingrijorata de soarta acestor voturi si capacitatea CEC de a asigura exercitarea dreptului de vot tuturor cetatenilor tarii.”

Coalitia a mai observat ca femeile continua sa fie subreprezentate in listele electorale. Doar 19 femei au ajuns parlamentare dupa actualul scrutin, cu 7 mai putin decat in Parlamentul format dupa alegerile din 29 iulie anul trecut.
XS
SM
MD
LG