Linkuri accesibilitate

Președintele Băsescu cere la Astana retragerea trupelor ruse din Transnistria


Centrul de presă de la Astana

Președintele României a subliniat la summitul OSCE necesitatea reglementării conflictelor înghețate.

Este pentru prima data in mandatul sau, cind presedintele Traian Basescu nu este
prezent la sarbatorirea zilei nationale. Seful statului roman s-a aflat astazi
la Astana, unde are loc intilnirea la nivel inalt a OSCE, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. Acolo a vorbit din nou despre necesitatea reglementarii conflictului din Transnistria și din celelalte enclave de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

In România nu s-a vorbit despre acest summit, in schimb televiziunile de stiri i-au reprosat presedintelui că nu a venit la defilarea militara si ca l-a trimis in locul lui
pe primul ministru, nu pe seful senatului, care potrivit Constitutiei este numarul 2 in stat.

De ziua nationala nu s-au dezbatut nici prioritatile tarii, nici obiectivele ei pe termen lung si nici optiunile imediate. Traian Basescu explicase insa la inceputul saptaminii ca depasirea crizei economice este prima tinta a tarii, iar construirea unei infrastructuri moderne urmatoarea. Presedintele Romaniei a vorbit insa astazi la Astana si despre un alt scop al tarii, si anume retragerea trupelor rusesti din Transnistria, fiindca existenta acestora in apropierea granitei Romaniei, pericliteaza siguranta nationala, potrivit Strategiei de Aparare.

Opinia publica din Romania nu este inca atrasa de acest subiect, socotit prea indepartat si neglijat de partidele din opozitie, care au incercat astazi sa-si faca propaganda la evenimentele pregatite pentru ziua nationala. Seful socialistilor a fost la Alba Iulia, orasul in care a fost semnat actul de unire a Transilvaniei cu Romania. De aici le-a transmis romanilor ca socialistii vor veni in curind la putere pentru citam “a reconstrui Romania”.

Dincolo de traditionala parada militara, ziua nationala, a fost lipsita de
fastul obisnuit, poate si din cauza vremii urite, care a impiedicat de altfel
ministerul apararii sa prezinte noile aparate de zbor si maiestria pilotilor
romani. In schimb au defilat trupele de uscat, cu toate armamentele din dotare,
poate si pentru a dovedi ca in ciuda bugetelor reduse armata romana este totusi
dotata la standarde occidentale
XS
SM
MD
LG