Linkuri accesibilitate

PCRM cere renumărarea voturilor


Sergiu Sarbu

Igor Boțan: Comuniștii vor continua să susțină ipoteza falsificării alegerilor în cadrul unui exercițiu de imagine pentru propriul electorat.

În vreme ce observatorii internaţionali şi guvernele occidentale lăudau Moldova pentru felul cum s-au ţinut alegerile de la 28 noiembrie, câştigătorul lor, PCRM a cerut renumărarea tuturor voturilor. Ce nu li se pare corect comuniştilor, ce şanse au să schimbe rezultatul?

Juristul Partidului Comuniştilor, Sergiu Sârbu a declarat Europei Libere că până astăzi PCRM a depistat câteva cazuri de votare multiplă şi peste 200 de cazuri în care procesele verbale de numărare a voturilor au fost întocmite cu erori.

Sergiu Sârbu: „ Avem câteva cazuri în care buletinele noastre de vot au fost găsite în teancul PLDM, observatorii noştri au fost obstrucţionaţi şi nu li s-a permis să monitorizeze cum a decurs procesul de numărare. Solicităm renumarea pentru a verifica unde au fost comise acele grave fraude şi încălcări”.

În cazul depistării mai multor nereguli, Sergiu Sârbu nu exclude că PCRM ar putea cere chiar anularea alegerilor: „Dacă în această verificare vom constata astfel de încălcări care au dus la distorsionarea rezultatului şi vor fi constatate, atunci da, într-adevăr putem constata că au fost încălcări care vor putea duce la anulare. La moment, noi nu avem acces la aceste buletine, la aceste liste, de aceea nu putem face toate concluziile. Până la urmă avem doar suspiciuni, avem doar plângeri”.

Într-o declaraţie de presă, Partidul Comuniştilor susţine că va solicita nu doar Comisiei Electorale Centrale, dar şi Curţii Constituţionale dispunerea renumărării voturilor. În replică, judecătorul Victor Puşcaş a declarat că Înalta Intanţă poate lua o decizie doar după ce Comisia Electorală Centrală va prezenta rapoartele finale cu privire la scrutinul din 28 noiembrie:

Victor Puscaș: „Înainte de totalizarea rezultatelor, Comisia este obligată să rezolve toate contestaţiile. Apoi dacă unele acţiuni ale CEC în opinia unor concurenţi electorali au fost refuzate neîntemeiat, pot fi contestate în instanţele judecătoreşti de drept comun şi tocmai după aceea la Curtea Constituţională. Prima instanţă e CEC-ul şi intanţele judecătoreşti”

Solicitat de Europa Liberă, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan a declarat că acum CEC examinează contestaţiile depuse de PCRM, iar o decizie finală va fi luată la următoarea şedinţă a Comisiei, adică după ce vor fi primite procesele verbale în original de la toate secţiile de votare din ţară şi peste hotare.

Iurie Ciocan: „Noi am luat în analiză minuţioasă toate datele prezentate, facem acum chiar o contrapunere cu toate datele care le avem la noi şi cu cel mai mare lux de amănunte vom examina această contestaţie în şedinţa CEC-ului, combătând or confirmând toate argumentele invocate”.

În opinia analistului politic Igor Boţan, chiar dacă Comisia Electorală Centrală va finaliza tabularea rezultatelor alegerilor şi le va trimite Curţii Constituţionale, Partidul Comuniştilor va continua să susţină ipoteza falsificării alegerilor.

Iurie Boțan: „Altfel, votanţii Partidului Comuniştilor vor întreba: de ce aţi blocat această ţară un an de zile, de ce aţi boicotat alegerea şefului statului, de ce aţi boicotat şedinţele parlamentului, de ce aţi boicotat referendumul? Mie mi se pare logică această intenţie a Partidului Comuniştilor”.

Pe aceeași temă

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG