Linkuri accesibilitate

NASA și bacteria ce modifică bazele biochimiei


Cercetătoarea de la Nasa, Felisa Wolfe-Simon la o conferință de presă la Washington

Bacteria se numeşte GFAJ-1 şi a fost găsită numai în lacul Mono din California.


Pentru moment, rămânem singura formă de viaţă cunoscută în univers dar o recenta descoperire a NASA (Administraţia naţională pentru aeronautic şi spaţiu) sugerează că ar putea exista şi alte forme de viaţă. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere Richard Solash:

NASA a descoperit o bacterie care trăieşte într-un mediu extrem de toxic: în arsenic. Felisa Wolfe-Simon, astrobiolog la NASA a explicat ca această bacterie face totul diferit, demonstrează că pot exista alte forme de viaţa.

Bacteria se numeşte GFAJ-1 şi a fost găsită numai în lacul Mono din California, un lac deosebit pentru că este plin cu arsenic, un element despre care s-a crezut, până acum, că omoară orice formă de viaţă.

Partea senzaţională a descoperirii NASA este că bacteria foloseşte arsenicul pentru a obţine materiile de care are nevoie pentru a supravieţui. Mai mult, arsenicul a fost asimilat în DNA, în structura genetică a bacteriei şi în alte structuri celulare. Arsenicul este folosit ca substitut pentru fosfor, o componentă de bază a structurii celulare în orice formă de viaţă.

Lewis Dartnell, astrobiolog la universitatea din Londra, aminteşte că până acum tot ce s-a ştiut despre viaţă este că are nevoie de o serie de elemente de bază ca să existe: carbon, hidrogen, oxigen, nitrogen, sulf şi fosfor. Aşa că descoperirea noii bacterii, care înlocuieşte fosforul cu arsenic, schimbă bazele biochimiei, apreciază Dartnell.

De zeci de ani sunt cunoscute diverse forme de viaţă care se adaptează la condiţii extrem de vitrege, fie acid fierbinte, fie apele îngheţate din inima unui gheţar. Şi bacteria iubitoare de arsenic a fost descoperită cu doi ani în urmă – senzaţia a fost însă că s-a descoperit arsenic în DNA. Aşa a apărut un nou tip de celulă, cu o altă arhitectură.

Sara Seager de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts arată că până acum oamenii de ştiinţă au căutat alte forme de viaţă numai acolo unde se bănuiau să existe condiţii similare cu cele de pe Pâmânt: Marte sau lunile planetelor Saturn şi Jupiter.

Acum, explică Sara Seager, „putem căuta forme de viaţă în cu totul alte locuri. Ne limitam la Marte sau la Titan, luna planetei Saturn. Acum, orizontul s-a lărgit considerabil”.

Pe cât de excitată este comunitatea oamenilor de ştiinţă, pe atât de dezamăgit pare să fie publicul larg care aştepta de zile întregi anunţul NASA: pentru laici, o bacterie nu este o mare descoperire, scria dezamăgit un cititor al revistei americane de ştiinţă Discovery.
XS
SM
MD
LG