Linkuri accesibilitate

4.12 - Chișinău: Primul tur de scrutin al alegerii a președintelui


Nici unul din candidaţii la postul de şef al statului, liderul comunist, Vladimir Voronin, şi preşedintele Curţii Constituţionale, Pavel Barbălat, nu a acumulat numărul necesar de voturi.


4 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Primul tur de scrutin al alegerii a președintelui.


Dan Ionescu: Astăzi la Parlament a domnit o adevărată stare febrilă, provocată de repetarea procedurii de alegere a viitorului preşedinte al Republicii. Relatează Sergiu Praporşcic.

Nici unul din candidaţii la postul de şef al statului, liderul comunist, Vladimir Voronin, şi preşedintele Curţii Constituţionale, Pavel Barbălat, nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi confirmat în această funcţie. Alegerile s-au desfăşurat astăzi în Parlament, 50 de deputaţi pronunţându-se pentru Vladimir Voronin, iar 35 în favoarea lui Pavel Barbălat. Astăzi, spre deosebire de vineri, alegerile s-au desfăşurat fără încălcarea procedurii votului secret, fapt remarcat şi de preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov.

Dumitru Diacov: „Indiferent de rezultatele votului, care vor fi anunţate, eu vreau să vă mulţumesc pentru faptul, că am demonstrat o bună înţelegere şi s-a votat civilizat. Cuvânt i se oferă domnului Gheorghe Marin, secretarul Comisiei.”

Gheorghe Marin: „Onorat Parlament, Comisia specială de desfăşurare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a stabilit următoarele: numărul total de deputaţi, care au participat, au primit buletinele de vot – 98. Numărul total de buletine introduse în urna de vot – 98. Numărul total de buletine declarate nevalabile – 13. Numărul total de voturi acumulate de fiecare candidat: pentru Vladimir Voronin – 50 pro. Pentru Pavel Barbălat – 35 pentru. În temeiul articolului 9 din Legea cu privire la procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova şi în baza rezultatelor obţinute, Comisia specială constată, că în primul tur de scrutin nici unul din candidaţi nu a întrunit numărul de trei cincimi de voturi din numărul deputaţilor aleşi. Comisia specială decide desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin pe data de 6 decembrie 2000, la orele 12.00.”

Comisia specială pentru desfăşurarea alegerilor a stabilit pentru miercuri turul doi al scrutinului, la care vor participa aceeaşi candidaţi. Totodată, în baza unei contestaţii a trei grupuri parlamentare de dreapta, Comisia a invalidat votul de vineri al Parlamentului privind alegerea şefului statului. Cele trei grupuri parlamentare au cerut invalidarea alegerilor pe motiv, că deputaţii comunişti au completat buletinele de vot în afara cabinei, ceea ce contravine legislaţiei şi în special a prevederilor despre votul secret.

Aceeaşi opinie a exprimat-o astăzi şi Curtea Constituţională, potrivit căreiea completarea buletinului de vot în cabina de vot şi nu în afara ei este obligatorie în cazul alegerilor secrete.

Să menţionăm, că spre deosebire de alegerile de vineri, liderul comunist Vladimir Voronin a acumulat cu două voturi mai mult, iar contracandidatul său, Pavel Barbălat cu două voturi mai puţin. Tot astăzi, cu votul a 54 de deputaţi, Parlamentul a acceptat cererea de depunere a mandatului a deputatului Ilie Ilaşcu, întemniţat la Tiraspol şi a declarat vacant locul acestuia în Legislativ.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG