Linkuri accesibilitate

Duminică de consultări politice la Chișinău


Marian Lupu, Sergei Narîșkin și Vladimir Voronin corbind în fața presei după consultările de la Chișinău
Marian Lupu, Sergei Narîșkin și Vladimir Voronin corbind în fața presei după consultările de la Chișinău

Mihai Ghimpu: „Clar că Narîșkin a venit pentru a media alianța dintre PD și PCRM”.


Sosit în vizită la Chișinău sîmbătă după-amiaza, Serghei Narîșkin, șeful administrației prezidențiale ruse, a avut astăzi, potrivit agențiilor de presă, mai multe întrevederi cu liderii politici moldoveni pe teme post-electorale.

După o întrevedere, în cursul dimineții de duminică, la reședința ambasadorului Rusiei, cu Vladimir Voronin, liderul comuniștilor, la orele amiezii, Serghei Narîșkin a fost primit de președintele interimar Mihai Ghimpu. Potrivit acestuia, citat de Știreazilei.md, demnitarul rus s-a aflat la Chișinău pentru a se informa „despre situația post-electorală, să discute cu partidele care au acces în Parlament, pentru că vor relații bune cu Republica Moldova. Noi, la fel, vrem relații bune cu Rusia. A fost o discuție despre situația de azi, relațiile de azi și de mîine cu Rusia si cum le vedem fiecare. Mi-a spus ca nu se va întîlni cu Vlad Filat, pentru că el s-a văzut cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg. A discutat cu șeful său, ce rost mai are să discute acum?! Decizia de creare a coaliției aparține partidelor din Parlament.”

La încheierea întrevederii cu președintele Ghimpu, Narîșkin a declarat presei, citat de aceiași agenție, că „orice discuție este foarte importantă… întrucît configurația puterii va determina relația dintre Republica Moldova și Rusia pe viitor. ”

In cursul după-amiezii, demnitarul de la Moscova s-a întîlnit la reședința ambasadorului Rusiei, timp de o oră, cu Marian Lupu, liderul Partidului Democrat și cu Vladimir Voronin. In timp ce agenția RIA Novosti titra o relatare afirmînd că la Chișinău s-ar fi format o coliție de centru-stînga, declarațiile de intenții ale lui Marian Lupu și Vladimir Voronin, postate într-un scurt video pe site-ul agenției ruse, nu au confirmat ideea, rămînînd relativ vagi.

În pagina sa electronică, nou lansata ediție în Moldova a cotidianului adevărul.md, citează dezmințirea dată de Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat, care a calificat informațiile despre constituirea unei coaliții între democrați și comuniști drept „speculație”. După spusele lui Diacov, „Moscova încearcă să manipuleze și să intimideze Partidul Democrat. Un singur om nu poate să decidă formarea unei alianțe. O asemenea decizie ar trebui să fie luată de partid”.

In același context, Mihai Ghimpu, președintele interimar, este citat de adevărul.md cu afirmația „Nu am să comentez pînă nu am să aud din gura lui Lupu și din partea Partidului Democrat. Clar că Narîșkin a venit pentru a media alianța dintre PD și PCRM”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG