Linkuri accesibilitate

Un nou caz de spionaj rus: „cazul Katia”


Parlamentarul liberal-democrat Mike Hancock
Parlamentarul liberal-democrat Mike Hancock

Asistentele lui Hancock erau pe acelaşi tipar: „blonde, cu picioare lungi, vârsta medie 25 de ani, fluente în franceză, engleză şi eventual germană”


Un membru al comisiei de apărare din Parlamentul Marii Britanii a anunţat că asistenta lui, o rusoaică, urmează să fie deportată sub acuzaţia de spionaj. Parlamentarul Mike Hancock. spune că multă vreme nu a avut nici cea mai mică bănuială că asistenta Katia Zatuliveter, de 25 de ani, ar fi intrat în vizorul serviciilor secrete.


Parlamentarul liberal-democrat britanic Mike Hancock are 64 de ani şi face parte atât din comisia de apărare a Camerei Comunelor, cât şi dintr-o structură de apărare europeană şi din conducerea Consiliului Europei. Călătoreşte des la Strasbourg, unde a şi cunoscut-o pe cetăţeanca rusă de 25 de ani Katia Zatuliveter.

Anunţând duminică iminenta expulzare a Katiei, parlamentarul britanic i-a luat apărarea, exprimându-şi serioase îndoieli că rusoaica ar fi spioană. Hancock a mai spus că Zatuliveter a făcut deja apel împotriva deciziei de deportare, întrucât se ştie nevinovată.

Dar surse nenumite din serviciile de informaţii britanice sunt citate de ziarul „Sunday Times” cu afirmaţia că prezenţa Katiei în Marea Britanie „nu este în interesul securităţii naţionale” a Marii Britanii. Mike Hancock s-a plâns că serviciile de informaţii britanice nu l-au avertizat mai înainte despre bănuielile lor asupra Katiei – până în momentul deciziei de expulzare şi că se teme că nici el, nici Katia nu vor afla niciodată adevăratele motive.

„Trăim într-o societate în care poţi fi deportat fără să afli măcar motivele, fără să afli ce-ai făcut”, s-a plâns parlamentarul Hancock.

El a adăugat că este exclus ca rusoaica să fi avut acces la informaţii sensibile în serviciul său. Potrivit lui Hancock, îndatoririle Katiei erau primirea alegătorilor aflaţi în vizită la parlament, redactarea discursurilor şi alte sarcini zilnice „mărunte”. „Katia era ambiţioasă şi avea de gând să ajungă departe”, a lăudat-o Hancock pe suspectă.

Câţiva deputaţi europeni citaţi de ziarul „Telegraph” spun că rusoaica era doar una dintre asistentele lui Hancock originare din foste republici sovietice. Ungurul Matyas Eroesi este citat de acelaşi ziar cu afirmaţia că asistentele lui Hancock erau pe acelaşi tipar: „blonde, cu picioare lungi, vârsta medie 25 de ani, fluente în franceză, engleză şi eventual germană”. Un deputat ucrainian, Serhi Holovaty, a declarat tot în „Telegraph” că la şedinţele de la Strasbourg Hancock apărea de fiecare dată în compania altei blonde din Rusia sau din Ucraina.

Agenţia AP notează că dintre parlamentarii britanici, puţini au acceptat să discute acuzaţiile la adresa colaboratoarei colegului lor. Parlamentarul conservator Iain Duncan Smith a spus că a fost tentat să considere „cazul Katia” o glumă, dar numeroasele acuzaţii recente de spionaj la adresa unor ruşi, pe filieră britanică, l-au făcut să se gândească mai serios.

În luna iulie, guvernul de la Londra a revocat cetăţenia britanică a Annei Chapman, una dintre cele 10 persoane acuzate de spionaj pentru ruşi, în Statele Unite. Chapman locuia de patru ani în Marea Britanie, dar s-a mutat în Statele Unite după divorţul de soţul ei, cetăţean britanic. Chapman şi alţi câţiva spioni au fost trimişi până la urmă în Rusia, în cadrul unui schimb de spioni cu Statele Unite.

În 2006, relaţiile dintre Londra şi Moscova au fost tensionate serios de moartea prin otrăvire a fostului agent KGB Alexander Litvinenko care de pe patul de moarte din capitala britanică l-a acuzat de atentat pe Vladimir Putin. Noul caz, al rusoaicei din parlamentul britanic, a stârnit o primă reacţie oarecum neaşteptată la Moscova. Ziarul pro-guvernamental „Komsomolskia Pravda” a spus că arestarea Katiei este răzbunarea Londrei pentru că în urma deciziei FIFA de săptămâna trecută a pierdut Cupa Mondială la fotbal din 2018, în favoarea Federaţiei Ruse.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG