Linkuri accesibilitate

Medvedev la Varșovia - relansarea relațiilor polono-ruse


Președinții Dmitri Medvedev și Bronislaw Komorowski trec în revistă garda prezidențală la Varșovia
Președinții Dmitri Medvedev și Bronislaw Komorowski trec în revistă garda prezidențală la Varșovia

Președintele Dmitri Medvedev îi îndeamnă pe polonezi să separe istoria de realitățile curente.


Preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, în drum spre Bruxelles unde va avea loc summitul Rusia-Uniunea Europeană, vizitează Polonia. O escală mai puţin obişnuită pentru un preşedinte rus în ultimii ani, când relaţiile dintre Varşoavia şi Moscova păreau iremediabil deteriorate.

Paradoxal două mari tragedii în istoria modernă a Poloniei, au adus acum cele două ţări mai aproape: masacrul de la Katyn şi moartea preşedintele Leck Kaczynski pe aeroportul din Smolensk.

Mult timp Rusia a refuzat să-şi asume responsabilitatea pentru masacrul de la Katyn din 1941, când la ordinul lui Stalin, mii de ofiţeri şi intelectuali polonezi au fost executaţi. Elita poloneză a fost decapitată.

Anul acesta însă, Duma de Stat a recunoscut că Stalin este responsabil de masacru, iar Rusia a dat Poloniei acces la dosarele secrete legate de Katyn. Premierul polonez Donald Tusk a fost invitat pentru prima dată la ceremonia marcând masacrul
În drum spre Katyn era şi preşedintele Kaczynski împreună cu soţia si 90 de înalţi demnitari şi intelectuali, când avionul prezidenţial s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk.

Premierul Putin a preluat atunci controlul anchetei oficiale iar polonezii au fost impresionaţi de cooperarea şi sprijinul pe care l-au primit din partea Rusiei. Aşa că în relansarea relaţiilor ruso-poloneze, istoria joacă un rol central. Este şi motivul pentru care preşedintele Medvedev a declarat că acum a venit momentul ca cele două ţări să lase trecutul în spate, să încerce să separeu istoria de realitatea curentă.

Iar realitea curentă sunt relaţii comerciale, al căror volum a crescut anul acesta cu 40 %, şi datorită faptului că ambele ţări ies încet din criza economică. Realitatea este gazul rusesc importat de Polonia. Două treimi din consumul polonez este acoperit de aceste importuri.

Şi realitatea sunt relaţiile Rusiei cu Uniunea europeană şi NATO; care au fost de multe ori îngreunate de adversitatea Poloniei şi a ţărilor baltice faţă de Moscova. Dar si de reflexele imperiale ale Rusiei faţă de foştii sateliţi din Europa de est.

Se poate vorbi de o nouă etapă în relaţiile bilaterale, de o relansare ? „Astfel de schimbări nu se fac numai în Rusia”, a declarat Medvedev. „Şi Polonia trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de Rusia”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG