Linkuri accesibilitate

7.12 - Chișinău: Comuniștii înregistrează candidatura la președinție a lui Vl. Voronin


Vladimir Voronin în cursul unui interviu cu Europa Liberă
Vladimir Voronin în cursul unui interviu cu Europa Liberă

Vladimir Voronin: „Nu ne mai înţelegem noi chiar aşa cum credeţi Dvs de simplu în chestiile astea. Sunt interesele partidului, sunt interesele ţării, sunt interesele Parlamentului, sunt interese cine vrea, cine nu vrea la alegeri anticipate.”


7 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Comuniștii înregistrează candidatura la președinție a lui Vl. Voronin.

Dan Ionescu: Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge. Se pare, că reprezentanţii fracţiunii parlamentare a comuniştilor au avut în vedere această veche zicală, atunci când au înregistrat candidatura liderului lor, Vladimir Voronin, astăzi la ora opt dimineaţa. Relatează Alexandru Eftodi.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, şi-a înregistrat astăzi candidatura la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pentru alegerile repetate. Deocamdată el nu are un contracandidat.

Grupurile parlamentare de centru şi de dreapta, care l-au înaintat în prima etapă a scrutinului prezidenţial pe preşedintele Curţii Constituţionale, Pavel Barbălat, nu au decis dacă îl vor susţine şi în alegerile repetate, stabilite pentru 21 decembrie. Vladimir Voronin este convins că va acumula un număr suficient de voturi pentru a deveni şef al statului. El a obţinut în turul doi al alegerilor ordinare 59 de voturi, cu două mai puţin decât numărul necesar.

Asta înseamnă, că în prima etapă a alegerilor pentru candidatul comuniştilor, care deţin 40 de mandate, au votat şi unii deputaţi independenţi, dar şi unii parlamentari din formaţiunile de centru şi de dreapta – Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Convenţia Democrată, Partidul Forţelor Democratice şi Partidul Popular Creştin-Democrat. Liderii acestor formaţiuni au declarat, însă, că toţi deputaţii lor au votat pentru Pavel Barbălat. Deoarece alegerile s-au desfăşurat în mod secret, deputaţii de centru şi de dreapta se suspectează reciproc de faptul, că au votat pentru liderul comuniştilor.

Astăzi Vladimir Voronin a declarat, că deputaţii comunişti ar putea renunţa la ideea de a-l demite pe speakerul Dumitru Diacov. Comuniştii au adunat semnăturile a 43 de deputaţi în favoarea unei asemenea iniţiative legislative. În timp ce ei declarau, că iniţiază procedura de destituire a lui Dumitru Diacov din cauza comportamentului abuziv al acestuia în timpul scrutinului prezidenţial, deputaţii din CDM, PFD şi PPCD susţineau că Voronin urmăreşte intimidarea speakerului pentru a-i obţine sprijinul în alegeri.

Iată ce ne-a declarat astăzi liderul comuniştilor Vladimir Voronin: „Situaţia poate să se întoarcă în aşa fel, că problema poate fi scoasă din partea fracţiunii noastre – să nu fie pusă problema demisiei domnului Diacov din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Se vorbeşte despre fel de fel de înţelegeri: ba cu Lucinschi m-am înţeles, ba cu Diacov m-am înţeles, ba cu Snegur. Nu ne mai înţelegem noi chiar aşa cum credeţi Dumneavoastră de simplu în chestiile astea. Sunt interesele partidului, sunt interesele ţării, sunt interesele Parlamentului, sunt interese cine vrea, cine nu vrea la alegeri anticipate.”

Vicepreşedintele Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Gheorghe Marin, de asemenea susţine, că nu a existat nici o înţelegere cu Voronin. Vicepreşedintele Partidului Forţelor Democratice, Alexandru Moşanu, ne-a spus că nu are încredere în declaraţia lui Voronin privind renunţarea comuniştilor la intenţia de a-l demite pe preşedintele Parlamentului. În acelaşi timp, Moşanu s-a arătat convins de faptul, că între Dumitru Diacov şi Vladimir Voronin nu există nici o înţelegere în privinţa alegerii unui nou şef al statului.

La rândul său, liderul Convenţiei Democrate, Mircea Snegur, a admis că parlamentarii comunişti încearcă să exercite presiuni asupra şefului Legislativului: „Eu am spus mai demult că alegerea sau nealegerea preşedintelui ţării de către Parlament depinde de comportamentul a două fracţiuni – a comuniştilor şi a Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă.”

În opinia lui Mircea Snegur, alegerea noului şef al statului „depinde doar de formaţiunile lui Diacov şi Voronin”. Totodată liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca, este de părere, că în faţa riscului de a fi demis, Dumitru Diacov a acceptat deja să-l sprijine pe liderul comuniştilor. În opinia lui Roşca, datorită acestui sprijin, Voronin a obţinut 59 de voturi în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Declaraţia de astăzi a lui Iurie Roşca urmează acuzaţiei aduse ieri de Dumitru Diacov, potrivit căruia deputaţii creştin-democraţi au un comportament enigmatic şi nu au votat niciodată pentru Pavel Barbălat.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Agenţia rusă de ştiri Itar-TASS anunţa joi, că noul ministru de externe al Republicii Moldova, Nicolae Cernomaz, va face o vizită de lucru la Moscova la 18 şi 19 decembrie. Cernomaz va discuta cu omologul său rus, Igor Ivanov, relaţiile dintre cele două ţări, precum şi chestiuni de interes internaţional.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG