Linkuri accesibilitate

Cazul WikiLeaks: Julian Assange sub arest la Londra


Julian Assange la o conferință de presă la Londra
Julian Assange la o conferință de presă la Londra

Pentru organizaţia lui Assange, cea mai serioasă ameninţare sunt atacurile cibernetice, care au paralizat de câteva ori pagini sa de internet.


Julian Assange, iniţiatorul paginii de internet WikiLeaks s-a predat politiţiei britanice, la Londra. Assange este căutat de justiţia suedeză, cu un mandat european de arest, fiind acuzat de 4 cazuri grave de abuz sexual, între care unul de viol. Assange se declară nevinovat. Ileana Giurchescu are mai multe informatii din agenţiile internaţionale de ştiri:

Acuzaţiile nu au nici o legătură cu activitatea organizaţiei WikiLeaks deşi avocatul britanic al lui Assange susţine că dosarul suedez este motivat politic. Cum abuzul sexual este o crimă serioasă în toată Uniunea Europeană, extrădarea lui Assange în Suedia este aproape sigură. Ar putea fi împiedicată numai dacă Assange ar putea dovedi că Suedia la rândul ei ar intenţional sa-l extrădeze, în Statele Unite.

De când a început să publice depeşele confidenţiale ale diplomaţiei americane, WikiLeaks a fost supusă unor presiuni crescânde: trei platforme internet americane, Amazon.com, Inc şi EveryDNS şi sistemul de plată prin internet PayPal şi-au întrerupt colaborarea cu WikiLeaks. Organizaţia şi-a schimbat acum adresa de internet în wikileaks.ch (Elveţia).

Imediat după această mutare, banca poştei elveţiene a anunţat că i-a închis lui Assange contul personal. Banca susţine că i-a furnizat informaţii false. După care MasterCard a anunţat că nu mai face nici o tranzacţie legată de WkikiLeaks.

Pentru organizaţia lui Assange, cea mai serioasă ameninţare sunt însă atacurile cibernetice, care au paralizat de câteva ori pagini de internet a organizaţiei. Au apărut însă sute de pagini-oglindă, create de voluntari din lumea întreagă care vor să contracareze atacurile. Mai mult, mulţi voluntari au început să dezvolte programe care să apere pagina Wikileaks de atacurile cibernetice, informează agenţiile de presă internaţionale. Fapt este însă că de 24 de ore, WikiLeaks nu a mai publicat documente noi.

O fac însă cele cinci publicaţii care colaborează cu WikiLeaks şi care au avut acces privilegiat la documentele diplomatice confidenţiale. Le Monde, The Guardian, Der Spiegel, El Pais şi New York Times coordonează şi editorial publicarea documentelor.

Chiar dacă rămâne în arest, a declarat agenţiei AP un colaborator al lui Julian Assange, WikiLeaks va continua publicarea documentelor confidenţiale. Kristinn Hrafnsson, jurnalistă la WikiLeaks a mai declarat că există un dosar de urgenţă, unde se află, criptate, cele mai compromiţătoare documente. „Un fel de asigurare” a declarat jurnalista AP. Documentele ar urma sa fie automat publicate dacă lui Assange sau organizaţiei WikiLeaks li se întâmplă ceva grav. Hrafnsson nu a explicat ce înseamnă „grav” dar a asigurat că în acest moment nu se pune problema publicării acestor documente.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG