Linkuri accesibilitate

Acord UE - Rusia care ușurează admiterea Moscovei în OMC


Dmitry Medvedev, Herman Van Rompuy și Jose Manuel Barroso
Dmitry Medvedev, Herman Van Rompuy și Jose Manuel Barroso

Polonia și Statele Unite nu se mai opun ambiției Rusiei de a adera la OMC. Georgia respinge în continuare admiterea vecinului care susține separatismul abhaz și sud-osetin.










După 17 ani de negocieri, Rusia este foarte aproape de a fi admisă în Organizaţia Mondială a Comerţului. La Bruxelles, înainte de începerea summitului Rusia – Uniunea Europeană, a fost semnat un acord bilateral, care face posibil ca Rusia să intre într-un an în organizaţia internatională.


Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, este cel care a precizat că un an este un termen realist pentru admiterea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului. În acest moment, Rusia este singura mare economie din lume care nu face parte şi din această organizaţie.

Moscova a deschis calea semnării acordului de astăzi cu câteva luni în urmă când a acceptat să facă o serie de concesii: între altele a renunţat să mai fixeze preţul de export pentru unele materii prime cum este lemnul.

Ambiţiile Rusiei se bucură acum, după vizita preşedintelui rus Medvedev la Varşovia, şi de sprijinul Poloniei. De asemenea, Statele Unite se pare că nu mai au obiecţii. Georgia în schimb se opune în continuare admiterii Rusiei pe motiv că Moscova sprijină separatismul din Abhazia şi Osetia de sud.

Un purtător de cuvânt al premierului georgian explicat că Georgia insistă să fie legalizate două punctele de graniţă strategice. Cât timp această cerere nu este respectată, Georgia nu va sprijin admiterea Rusiei.

Discuţiile de la Bruxelles dintre preşedintele Dimitri Medvedev, Barroso şi preşedintele Consiliului European van Rompuy se vor concentra şi pe problema regimului vizelor pentru cetăţenii ruşi.

Moscova vrea o liberalizare a regimului de acordare a vizelor pentru spaţiul Schengen. Precendetul, din punct de vedere al Moscovei , a fost deja stabilit pe 22 noiembrie, când Uniunea Europeană a anunţat un plan de acţiune pentru Ucraina, în vederea liberalizării regimului de vize.

Expertul în afaceri rusești, Michael Emerson, de la Bruxelles, nu crede însă că Rusia va primi un plan de acţiune, pentru că un regim de liberă circulaţie s-ar aplica şi cetăţenilor din Caucazul de Nord, o problemă pentru ministerele de interne europene.

Mai de grabă, s-ar putea găsi un compromis ca de exemplu cei care au avut de trei ori vize pentru Uniunea Europeană şi nu au încălcat limitările acesteia să primească o viză pe cinci ani, cu intrări multiple.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG