Linkuri accesibilitate

Julian Assange arestat la Londra în baza unui mandat Interpol


Julian Assange în arestul poliției londoneze
Julian Assange în arestul poliției londoneze

Un tribunal britanic va examina la 14 decembrie cererea de extrădare a Suediei unde Assange este acuzat de viol.

Julian Assange, iniţiatorul site-ului WikiLeaks, rămâne în arestul poliţiei londoneze până la 14 decembrie, când o să apară din nou în tribunal unde se va decide dacă va fi sau nu extădat în Suedia.

Julian Assange s-a predat azi dimineaţă poliţiei lindoneze. El este căutat de justiţia suedeză, cu un mandat european de arest, fiind acuzat de 4 cazuri grave de abuz sexual, între care unul de viol. Assange se declară nevinovat.

Astăzi, Assange a apărut pentru prima dată în faţa unui tribunal din Londra, care a respins cererea acestuia de a fi eliberat pe cauţiune. Într-o săptămână, tribunalul va analiza cererea de extrădare suedeză. În principiu, în interiorul Uniunii Europene, astfel de proceduri de extrădare decurg fără mari probleme. Assange poate însă contesta eventuala sa extrădarea la Curtea Supremă.

Acuzaţiile care i se aduc în Suedia nu au nici o legătură cu activitatea organizaţiei WikiLeaks deşi avocatul britanic al lui Assange susţine că dosarul suedez este motivat politic.

De când a început să publice depeşele confidenţiale ale diplomaţiei americane, WikiLeaks a fost supusă unor presiuni crescânde: trei platforme internet americane, Amazon.com, Inc şi EveryDNS şi sistemul de plată prin internet PayPal şi-au întrerupt colaborarea cu WikiLeaks. Organizaţia şi-a schimbat acum adresa de internet în wikileaks.ch (Elveţia).

Imediat după această mutare, banca poştei elveţiene a anunţat că i-a închis lui Assange contul personal. Banca susţine că Assange i-a furnizat informaţii false. După care MasterCard a anunţat că nu mai face nici o tranzacţie legată de WkikiLeaks.

Pentru organizaţia lui Assange, cea mai serioasă ameninţare sunt însă atacurile cibernetice, care au paralizat de câteva ori site-ul organizaţiei.

Au apărut însă sute de pagini-oglindă, create de voluntari din lumea întreagă care vor să contracareze atacurile. Mai mult, mulţi voluntari au început să dezvolte programe care să apere pagina Wikileaks de atacurile cibernetice, informează agenţiile de presă internaţionale. Fapt este însă că de 24 de ore, WikiLeaks nu a mai publicat documente noi.

O fac însă cele cinci publicaţii care colaborează cu WikiLeaks şi care au avut acces privilegiat la documentele diplomatice confidenţiale. Le Monde, The Guardian, Der Spiegel , El Pais şi New York Times coordonează şi editorial publicarea documentelor.

Chiar dacă Julian Assange rămâne în arest, a declarat agenţiei AP un colaborator, WikiLeaks va continua publicarea documentelor confidenţiale. Kristinn Hrafnsson, jurnalistă la WikiLeaks a mai declarat că există un dosar de urgenţă, unde se află , criptate, cele mai compromiţătoare documente. „Un fel de asigurare” a declarat jurnalista AP.

Documentele ar urma sa fie automat publicate dacă lui Assange sau organizaţiei WikiLeaks li se întâmplă ceva grav. Hrafnsson nu a explicat ce înseamnă „grav” dar a asigurat că în acest moment nu se pune problema publicării acestor documente.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG