Linkuri accesibilitate

Inițiatorii Parteneriatului Estic așteptați miercuri la Chișinău


Carl Bildt și Radoslaw Sikorski

Mesajul UE remis de Carl Bildt și Radoslaw Sikorski va fi total diferit de cel transmis duminică de emisarul rus Serghei Narîşkin.

Ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski şi cel suedez Carl Bildt, aşteptaţi mâine la Chişinău, sunt principalii autori ai Parteneriatului Estic al Uniunii Europene – un proiect menit să întărească relaţiile europenilor cu şase foste republici sovietice. Moldova este văzută de mulţi la Bruxelles ca un campion al acestui parteneriat, în urma transformărilor prin care a trecut în ultimul an.

La ce să se aştepte politicienii moldoveni aflaţi în negocieri pentru formarea noii coaliţii majoritare de la vizitele europenilor?

Wojciech Borodzicz-Smolinski, expert al Centrului polonez pentru Relaţii Internaţionale, spune că Radoslaw Sikorski, Carl Bildt, precum şi ceilalţi oficiali europeni aşteptaţi la Chişinău în zilele următoare vor avea un singur mesaj. După părerea expertului de la Varşovia, mesajul pentru politicienii moldoveni va fi că trebuie să ajungă la un acord constructiv pentru formarea noului guvern aşa încât să poată fi ales şi şeful statului. „În caz contrar, Moldova va pierde şansa realizării reformelor şi cooperării mai strânse cu Uniunea Europeană. Uniunea Europeană, spune Wojciech Borodzicz-Smolinski, are nevoie de un partener real în Moldova, anume un guvern stabil, capabil să realizeze reformele – acesta va fi mesajul politicienilor europeni la Chişinău”.

Expertul de la Varşovia crede că ministrul polonez de externe, fără a le face sugestii concrete politicienilor moldoveni cum să se coalizeze, le-ar putea împărtăşi experienţa propriei sale ţări în situaţii asemănătoare: „Asemenea situaţii au existat mai ales la începutul anilor 90, când guvernul polonez a fost format de câteva partide cu viziuni foarte diferite. Politicienii au lăsat la o parte divergenţele şi s-au înţeles atunci asupra câtorva paşi importanţi care trebuiau făcuţi. Aşa au fost posibile reformele în Polonia”.

Wojciech Borodzicz-Smolinski este de acord că vizita oficialilor europeni la Chişinău, la câteva zile după cea de sâmbătă şi duminică a şefului de cabinet al preşedintelui rus, ilustrează o competiţie care se dă între Moscova şi Bruxelles pentru ţările Parteneriatului Estic.

Expertul polonez spune că, în ciuda încălzirii relaţiilor ruso-europene, pusă în lumină chiar de vizita de ieri şi astăzi a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev la Varşovia, în ciuda acestei relaţii pe cale să devină mai călduroasă „Rusia nu poate accepta că Uniunea Europeană devine prin Parteneriatul Estic o alternativă atractivă pentru fostele republici sovietice” din zona europeană.

În cazul Moldovei, Wojciech Borodzicz-Smolinski vede în aceste zile o diferenţă clară între mesajul aşteptat din partea Uniunii Europene şi cel transmis duminică Chişinăului de emisarul de la Kremlin, Serghei Narîşkin prin medierea unei coaliţii PCRM-PD la întâlnirea cu Vladimir Voronin şi Marian Lupu.

„Mesajul lui Narâşkin vine din partea unei ţări care nu este pe deplin democratică”. În timp ce Uniunea Europeană „este deschisă pentru cooperarea cu orice guvern ales democratic”, expertul polonez nu poate spune acelaşi lucru despre Rusia. Clar îi este faptul că, oricare va fi alegerea Moldovei ce guvern să aibă în următorii ani, ea are nevoie să întreprindă reforme. Iar „un guvern capabil să le facă în mod democratic, transparent şi conform cu standardele europene va fi salutat de Uniunea Europeană”, este părerea lui Wojciech Borodzicz-Smolinski de la Centrului polonez pentru Relaţii Internaţionale.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG