Linkuri accesibilitate

Dreapta bulgară divorțează de Boiko Borisov


Calina Stoeva

Co-președintele Coaliției Albastre Ivan Kostov a calificat ultimul memorandum cu „Rosatom” despre proiectul nuclear „Berlene” drept „act de trădare națională”

După ce a cerut în zadar premierului Boiko Borisov de a stimula ieșirea din criza prin accelerarea reformelor, dreapta parlamentară va trece în opoziție lasându-i pe centriștii din GHERB numai în compania ultranaționaliștilor din „Ataka”.

Ex-premierul și co-președinte al Coaliției Albastre Ivan Kostov a cerut demiterea a cinci miniștri și renunțarea la proiectul nuclear „Belene”.

„Timp de o săptămînă am numărat 19 scandaluri. Țara se află în derivă, fără o direcție clară,” a spus ex-premierul. „Lipsește spiritul de reformă în primul rînd în sfera sănătății publice, în învățământ și cultura. Categorii întregi precum medicii și cercetătorii științifici, au căzut victimă agresiunii guvernanților,” a constatat cel mai popular lider al dreptei bulgare.

Kostov a calificat ultimul memorandum cu „Rosatom” despre proiectul nuclear „Berlene” drept „act de trădare națională” și a cerut procuraturii să intervină.

El a vorbit despre „calinizarea” guvernului. Calina Stoeva este o domnișoară în vărstă de 28 de ani, fiica unui coleg din facultatea de pompieri și prieten al premierului, numită în postul-cheie de președintă al programului „Sapard” – cel mai mare distribuitor de bani din Bulgaria. Întretimp din Germania a venit informația că diploma sa universitară este un fals și că ea nu s-a prezentat la nici-un examen. Demiterea Calinei însă a avut la baza tăinuirea faptului că a fost grăvidă – evident într-o zadarnică încercare de a fi evitat scandalul.

Acolo însă au fost implicați înalți funcționari din Serviciul european antifraudă OLAF, care după cum scriu mediile sofiote, nu știu din ce motive ar fi cerut numirea Calinei în înaltul post. Astăzi unul din cele mai populare site-uri de știri, „Blitz”, a scris că tatăl copilului Calinei este chiar unul din acești funcționari pentru care ea a lucrat ca traducătoare.

Borisov a declarat că nu-i pasă și nu se interesează de „prostiile pe care le spun zilnic” liderii Coaliției Albastre. El a generat critici în mediile de orientare socialistă declarând că gafa cu domnișoara Calina este o nimică toată în comparație cu atentatul din biserica sofiotă „Sf. Nedelea”, pus la cale, cu 85 de ani în urmă, de către Partidul comunist la îndemnul Cominternului.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG