Linkuri accesibilitate

UE ezită să liberalizeze regimul vizelor pentru Rusia


Președintele Dmitri Medvedev și președintele Consiliului European Herman Van Rompuy la o conferință de presă

Jose Manuel Barroso: „Nu pot să spun că vom renunţa la vizele pentru ruşi în curând”.


La Bruxelles a avut loc ieri un summit Uniunea Europeană-Rusia, cu participarea preşedintelui Dmitri Medvedev. Bruxelles-ul a dat lumină verde aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, după 17 ani de negocieri. Acum, Rusia ar putea adera în termen de un an. Mult mai puţin limpede este însă când ar putea scăpa ruşii de obligativitatea vizelor europene – o chestiune care s-a aflat şi ea pe agenda summitului de ieri. Detalii are Mircea Ţicudean.

„Renunţarea la vizele europene este un vis pentru ruşi”, titrează ziarul „Pravda”, relatând despre summitul ruso-european de ieri de la Bruxelles. Ziarul trece în revistă dificultăţile pe care le întâmpină ruşii care vor să meargă în spaţiul Schengen – de pildă, că trebuie să facă cerere de viză cu o lună şi jumătate înaintea călătoriei.

Pravda” mai aminteşte că premierul italian Silvio Berlusconi, considerat liderul occidental cel mai apropiat de Kremlin, a spus că regimul de vize trebuie abolit înaintea anului 2018, când Rusia va găzdui campionatul mondial de fotbal. Dar din declaraţiile făcute pe această temă ieri la Bruxelles au lipsit orice fel de date calendaristice. Iar preşedintele Comisiei Europene a avertizat că procesul va dura.

„Nu pot să spun că vom renunţa la vizele pentru ruşi în curând. Pot să spun doar că acesta este un obiectiv nostru şi că vom preciza paşii pe care trebuie să-i facă Rusia” – a spus Jose Manuel Barroso.
În ultima vreme, Moscova a început să ceară mai des şi mai ferm renunţarea la vize, considerându-le un obstacol în calea dezvoltării legăturilor economice cu Uniunea Europeană.

Rusia susţine că în acest efort ar avea de partea ei câţiva membri din Uniunea Europeană, ca Grecia, Ciprul sau Polonia. Dar decizia renunţării la vize trebuie luată de toţi cei 27 de membri ai Uniunii. Iar mulţi dintre ei, în special cei care au fost dominaţi decenii de-a rândul de Moscova, se opun din raţiuni mai ales politice. România sau Cehia, de pildă, spun că dacă vor să călătorească în UE fără vize, ruşii ar trebui să facă în schimb concesii în relaţiile cu Occidentul.

Ideea că Rusia ar putea scăpa de vize curând, promovată de Kremlin, irită şi unele din fostele republici sovietice din afara UE, care spun că nu e corect ca ele să stea la coada procesului liberalizării vizelor, iar Rusia să sară peste rând, numai pentru că este aşa de influentă.

Împotriva liberalizării rapide a vizelor pentru ruşi sunt şi mulţi membri vechi ai UE, dar motivele lor nu sunt istorice sau politice, ci mult mai prozaice.

Michael Emerson, fost emisar european la Moscova, actualmente cercetător la un institut din Bruxelles, a spus corespondentului nostru Dan Alexe că europenii se tem în primul rând de faptul că odată ce populaţiile din Caucazul de Nord rusesc ar dobândi dreptul de a intra în Uniune fără viză, ar emigra în număr prea mare spre apus.
XS
SM
MD
LG