Linkuri accesibilitate

„O coaliţie monstruoasă” (Panorama)


„Ceea ce nu a reuşit Kozak, a reuşit Narîşkin” (Timpul).


PCRM-PD: un parteneriat real şi un mecanism de guvernare echilibrat – cu acest titlu îşi începe ediţia Moldova Suverană, care mai scrie de bine despre Marian Lupu. „Nu de puţine ori l-am criticat”, recunosc jurnaliştii de la Moldova Suverană, dar acum, când se ţintuieşte o guvernare echilibrată de centru-stânga, convenabilă tuturor partenerilor externi ai R. Moldova, mai puţin României, ei se simt obligaţi să-şi reevalueze atitudinea, precum şi mesajul lui Marian Lupu cu privire la necesitatea opririi războiului politic.

„O coaliţie monstruoasă” titrează pe de altă parte Panorama, reluând de fapt o expresia prin care era caracterizat după aprilie 2005 parteneriatul dintre Partidul Comuniştilor şi cel al Creştin Democraţilor lui Iurie Roşca. Ziarul l-a întrebat pe fostul partener al lui Filat, Lupu şi Ghimpu, Serafim Urechean, ce crede despre ceea ce se întâmplă pe scena negocierilor şi acesta s-a arătat absolut convins că democraţii şi comuniştii s-au şi înțeles despre unire, dar nu recunosc pentru a testa opinia publică.

Un jurnalist de la „Moldavskie Vedomosti” se întreabă retoric cu referire la eventuala coaliţie PCRM-PD : „Dar seamănă oare Marian Ilici (Lupu, liderul PD ) cu un adept al sinuciderii politice? Doar e limpede că o atfel de alianţă ar fi înmormântat orice viitor politic posibil al PD. Este limpede că toate consultările dintre PD şi PCRM nu sunt altceva decât încercarea de a clarifica cine şi cât costă în PCRM şi cu cât se va diminua preţul viitorilor transfugi comunişti...” , conchide ziaristul.

„Ceea ce nu a reuşit Kozak, a reuşit Narîşkin”, scrie însă la acelaşi subiect Ghoerghe Budeanu de la Timpul, iar impresia lui Constantin Tănase de la aceiaşi publicaţie este că, judecând mai ales după limbajul insinuant al politicienilor, lucrurile nu merg spre o soluţionare pozitivă a crizei, ci spre un scandal politic cu monştri şi îngeri, toţi din fosta alianaţă.

Comentatorul Corneliu Ciurea menţionează în „Capitala” că „în fond, zvonurile şi analizele preelectorale se pare că se confirmă – în Moldova se întăreşte partida pro-rusească”. „Se vorbeşte din ce în ce mai des că PLDM examinează la modul serios posibilitatea intrării în opoziţie, fapt care ar păstra puritatea acestui partid, dar n-ar rezolva criza politică”, mai menţionează autorul.

Iar publicaţia „Komsomolskaia Pravda” se referă între altele la precizările comisarului european pentru Extindere Stefan Fule, potrivit cărora aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia - Belarus - Kazahstan este imcompatibilă cu ideea zonei de liber schimb a UE şi integrarea europeană în general. Asta ar însemna, menţionează publicaţia, că Republica Moldova va fi lipsită de regimul de comerţ liber şi va trebui să iasă din Organizaţia Mondială a Comerţului.
XS
SM
MD
LG