Linkuri accesibilitate

Cabinetul Boc aprobă bugetul pe 2011


Emil Boc

Guvernul pleacă de la premisa unei creșteri economice de 1,5%. Banca Națională se îndoiește că România va ieși din recesiune anul viitor.


Bugetul de stat al Romaniei are capitole optimiste si capitole pesimiste. Banii pentru sanatate vor fi mai putini, cu 40 %, iar cei pentru servicii secrete vor fi cu 50 % mai putini. Lucrurile nu sint batute in cuie, cert este ca bugetul ramine unul de criza

Bugetul de anul viitor, proiectat de guvernul roman prevede o creștere economică de 1,5 % și un deficit bugetar de 4,4 din Produsul Intern Brut. Aceste estimari, care se suprapun peste cele ale Fondului Monetar International sunt acceptate de analistii autohtoni, insa capitolul venituri este privit cu suspiciune, fiindca se bazeaza pe o crestere de aproape doua miliarde de euro din TVA.

Aceasta crestere a veniturilor din bugetul de stat al Romaniei pe anul viitor pleaca de la premisa ca se pun in aplicare pirghii care vor reduce evaziunea fiscala, dar in schimb socoteala totala pentru capitolul venituri sugereaza o scadere fata de anul acesta, ceea ce pare sa puna sub semnul intrebarii cresterea prognozata de 1,5 %.

Tot potrivit proiectului bugetului de stat pe 2011 rezulta ca numarul somerilor se va reduce cu peste 100 de mii. Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu nu este totusi sigur ca tara va iesi din recesiune anul viitor si spune ca daca va iesi, cresterea economica va fi sustinuta in primii ani doar de export si de investitii. Semnalul major al depasirii crizei economice este pentru multi specialisti barometrul investitiilor, care deocamdata stagneaza.

Premierul roman Emil Boc le-a cerut ministrilor sai sa prezinte proiectele de investitii pe 2011, semn ca nici macar guvernul nu are un plan serios in aceasta privinta. Cabinetul Boc a promis ca saptamina viitoare va veni cu proiectul bugetului de stat in parlament, dar opozitia se teme ca acest lucru va fi aminat pentru anul viitor, ceea ce ar insemna ca pina se aproba Romania va functiona pe baza bugetului din acest an.
XS
SM
MD
LG