Linkuri accesibilitate

Cazul WikiLeaks: „Operațiunea Represalii”


Julian Assange fondatorul site-ului WikiLeaks
Julian Assange fondatorul site-ului WikiLeaks

Experții afirmă că un grup restrîns folosește servere din Rusia, dar nu acolo s-ar afla și atacatorii cibernetici.



In timp ce liderul WikiLeaks, Julian Assange se afla intr-o inchisoare britanica in asteptarea unei decizii cu privire la alegatii, formulate impotriva sa in Suedia, sustinatorii si colaboratorii sai ataca cibernetic firme si institutii financiare care au refuzat sa ofere servicii pentru WikiLeaks. Cum intentioneaza sa riposteze autoritatile ? - e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Assange este in asteptarea unei decizii. Intre timp, firme si institutii intre care Mastercard, Visa, si Procuratura Suediei au avut probleme tehnice la sistemele de computere. La fel se intimplase in zilele precedente cu MasterCard si PayPalls, cind acestea au refuzat sa lucreze cu WikiLeaks, pentru depuneri si transferuri financiare.

Atacurile cibernetice puse la cale de sustinatorii lui Julian Assange nu au periclitat serios serviciile, fiind doar neplacute. Purtatoarea de cuvint a WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson a spus ca firmele care au oprit unilateral tranzactiile cu WikiLeaks provoaca minie populara, care ar putea sa le dauneze. Simpatizantii WikiLeaks au denumit atacurile cibernetice, Operatiunea Represalii – o pagina cu acest nume, cu ajutorul careia se colectau fonduri pentru WikiLeaks, fiind scoasa de pe reteaua de comunicatii Facebook.

Cartile de credit Mastercard si Visa au facilitat contributii pentru WikiLeaks, facute de pe carti de credit individuale, dar au suspendat tranzactiile, evocind prevederi ale regulamentelor interne care vegheaza la legalitatea celor angajati in tranzactii.

Intre timp, Assange asteapta o decizie cu privire la alegatii de comportament sexual impropriu, formulate de doua femei din Suedia. Dar fireste, numele lui Julian Assange este mai curind legat in aceste zile de cele 250 de mii de documente, comunicatii ale guvernului American cu ambasade, pe care WikiLeaks le-a facut publice.

Statele Unite considera documentele respective furate, dar nu au fost inca formulate acuzatii. Nu se stie inca cine se afla in spatele atacurilor cibernetice. Se pare – sustin experti—ca la origine s-ar afla un grup denumit „anonimii”. Sean Paul Correll de la firma Panda Security spune ca e un grup restrins care se foloseste de servere din Rusia, dar nu exista nici un motiv sa se creada ca acolo s-ar afla si atacatorii cibernetici. Grupul are capacitatea de a angaja sute de computere, care ataca la unison sisteme targhetate pentru blocare. Correll crede ca aceste atacuri cibernetice sint formule moderne de protest. „Ei folosesc tehnologia pentru a riposta” – arată expertul.
XS
SM
MD
LG