Linkuri accesibilitate

Georgia - o oază de combatere cu succes a venalității


Tbilisi: ziua internațională de combatere a corupției
Tbilisi: ziua internațională de combatere a corupției

Potrivit Barometrului Mondial al Corupției prezentat de Transparency International, 78% din georgieni consideră că nivelul corupției a scăzut simțitor.

Nivelul corupţiei în lume a crescut în ultimii trei ani, arată Barometrul Global al Corupţiei, prezentat astăzi de Transparancy International. Fiecare a 6 persoană din 10 declară că a mituit. Iar poliţia este indicată drept structura cea mai coruptă, în raportul care analizează situaţia din 86 de ţări din lume. În spaţiul fost-sovietic există însă o excepţie: Georgia. Relatarea semnată de corespondenta Europei Libere Dasy Sindelar este rezumată de Ileana Giurchescu.

În Georgia, 78 la sută din populaţie declară că nivelul corupţiei a scăzut simţitor, o îmbunătăţire atribuită guvernului. Mathias Huter, analist la TI Georgia precizează că în nici o altă ţară nu există un procent atât de mare din populaţie care să afirme că a scăzut corupţia şi care să crediteze guvernul pentru acest succes.

Iar pentru Shalva, un georgian mai în vîrstă din Tbilisi, este perioada cea mai bună. Mai bine nu poate fi, mărturiseşte Shalva care povesteşte, plin de mirare, cum poliţia i-a schimbat chiar pe gratis o roata, ca să deblocheze circulaţia.

77 la sută din georgieni pun acest succes pe seama reformelor întreprinse de guvern. În comparaţie, în Republica Moldova, 53 la sută spun că nivelul corupţiei a crescut şi numai 18 la sută cred că guvernul luptă eficient cu corupţia. În Rusia sunt totuşi 26 la sută care creditează guvernul că a luat măsuri eficiente împotriva corupţiei.

Ce a făcut guvernul georgian în ultimii ani ? În primul rând a reformat din temelii poliţia, nu numai că a schimbat structura de organizare dar a schimbat cadrele. Intrarea în învăţământ a fost de asemeni schimbată, aşa că nu se mai poate mitui. Iar când vine vorba de birocraţie, aceasta a fost descentralizată. A devenit mult mai eficientă iar funcţionarii sunt mai bine plătiţi. În paralel, cazurile de corupţie, mai ales de aşa-numita corupţie mică, cotidiană, sunt pedepsite: consecvent şi sever.

Ceea ce nu înseamnă că în Georgia nu mai este corupţie dar cum remarca o jurnalistă din redacţia georgiană a Europei Libere, corupţia s-a „refugiat la nivel înalt”.

Lincoln MItchell, de la Institutul Harriman din cadrul Universităţii Columbia din New York atrage atenţia că în continuare în Georgia nu poţi obţine un contract de la stat fără „mită, pile şi relaţii”.

Alţi critici, cum este şi Şorena Şaverdaşvili, redactor şef al publicaţiei „Liberali”, atrag atenţia că guvernul controlează mediile, mai ales televiziunea aşa că reuşeşte să influenţeze şi opinia publică. Iar lupta împotriva corupţiei a fost una din temele preferate.Cu toate acesta, chiar şi Şaverdaşvili crede că schimbarea este de durată.

Şorena Şaverdaşvili: „Înainte trebuia să mituieşti ca să obţii orice hârtie, un paşaport, o adeverinţă. La acest nivel, cu siguranţă, astăzi, situaţia s-a îmbunătăţit considerabil”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG