Linkuri accesibilitate

FLEX - o experiență care îți schimbă radical viața


Conceptul și condițiile programului FLEX










Inca din 1993, elevii din Republica Moldova pot invata timp de un an la un liceu din Statele Unite ale Americii. Programul se numeste FLEX, iar cand se intorc in Moldova, absolventii programului il promoveaza colegilor lor mai tineri.

Dina Ceri
Cu mai mult de jumatate de an in urma Dina Ceri a revenit in Moldova si-mi spune ca la americani a impresionat-o modul lor de gandire si felul cum functioneaza scolile.

Dina Ceri: „Ideea programului este sa aduci de acolo si sa implementezi in tara ta ceea ce ai vazut bun. Americanii sunt mai liberali, nu au atat de multe stereotipuri cum am avea noi. Ei accepta mai multe lucruri.”

Dina mi-a povestit ca atunci cand elevii sunt selectati, cunoasterea limbii engleze nu este singurul criteriu care conteaza.

Dina Ceri: „Acolo se testeaza modul lor de gandire, personalitatea lor, daca o sa poata sa petreaca un an departe de casa, daca o sa reziste, daca o sa fie suficient de puternic ca sa treaca peste asta.”

Iulian Bacsan
Un alt absolvent FLEX, Iulian Bacsan, mi-a spus ca aceasta experienta i-a schimbat viata in mod radical: „Pana la FLEX eram mai inchis, nu eram introvertit, dar nu puteam sa-mi exprim mai liber sentimentele si trairile, gandurile. Dupa FLEX am devenit mai activ, extraordinar de deschis noilor experiemente, am devenit sociabil, capabil sa incerc lucruri noi pe care nu le-am incercat inainte, neavind temeri ca voi esua.”

Coordonatoarea absolventilor FLEX, Nata Andreev mi-a spus ca primul examen peste care trebuie sa treaca elevii odata ajunsi in Statele Unite este diferenta.

Nata Andreev: „Noi il numim perioada de soc cultural. Nimeni nu este ferit de aceasta experienta. Dar acolo este o echipa foarte buna, acolo in State, care te sustine in toate modurile posibile, ca sa treci peste aceasta perioada atunci cand ti-i dor de familie, vrei acasa.”

Acesti absolventi le-au prezentat programul colegilor mai mici, cititori la Biblioteca Nationala pentru copii Ion Creanga. Elevii au ramas incântati de oferta.

„Vreau sa aflu cum e invatatul peste hotare. Nu am decis inca, dar cred ca vreau sa invat peste hotare.”

„Eu am dorinta sa aflu ceva nou, vreau sa vad o lume noua, sa nu ma limitez la hotarele Moldovei, chiar daca avem o tara frumoasa.”

„Chiar m-a pus pe ganduri, poate voi incerca sa intru si eu. Dorinta era si inainte, dar acum e mai mult”

Concepul programului FLEX isi are radacinile in dorinta oamenilor de a construi legaturi intre popoare dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Astfel, tinerii locuiesc intr-o familie gazda timp de 1 an, invata intr-o scoala americana, iar toate cheltuielile sunt acoperite de guvernul Statelor Unite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG