Linkuri accesibilitate

Cazul WikiLeaks în atenția presei europene văzute de la Washington


Le Figaro: „cel mai fascinant este că nu observăm cinism, în rîndurile diplomaților americani. Ei chiar cred în drepturile omului în Africa, China sau Rusia.”


Reactia americana la scurgerile de informatii catre WikiLeaks este criticata in presa europeana. Care sint argumentele ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Statele Unite nu au incercat sa blocheze publicarea informatiilor oferite de WikiLeaks. Pina acum nu au incercat nici sa-l puna sub acuzare pe Julian Assange. Cu toate astea, in Europa, caracterizarea scurgerilor de informatii fie drept terorism—cum a spus Peter King, deputat de New York - fie „un atac impotriva comunitatii internationale” - Hillary Clinton - este in multe publicatii, condamnata.

Ministrul american al apararii a spus ca arestarea lui Assange este „o veste buna”, Sarah Palin a declarat ca australianul este „un agent anti-american cu singe pe miini”, in timp ce fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee a aratat ca cel care a initiat scurgerea de informatii trebuie executat.

La Londra, Seumas Mile scrie in The Guardian ca agitatia in jurul scurgerilor de informatii e stranie. In acelasi ziar, John Naughton arata ca e ironic cum „asa numitele democratii liberale depun atitea eforturi pentru a opri WikiLeaks”. El aminteste ca anul trecut, secretarul de stat Clinton spunea, cu referire la China, „Chiar si in regimuri autoritare, retelele de informatii ajuta oamenii sa descopere noi fapte si sa faca guvernele sa actioneze mai responsabil”. „O declaratie care astazi suna ca o capodopera satirica” – arata comentatorul.

„Daca America este o democratie dezvoltata, de ce sa-l puna la Assange la inchisoare”—a spus, cu vadita satisfactie, Vladimir Putin, in Rusia auzindu-se apeluri oficiale ca Julian Assange sa fie nominalizat pentru Premiul Nobel pentru pace.

In Germania, Financial Times scrie ca „reputatia Americii, si asa diminuata, sufera o noua lovitura, gratie statutului de martir al lui Assange”. Berliner Zeitung scrie, „Statele Unite tradeaza unul dintre miturile sale fundamentale: libertatea informatiei. Si o fac pentru ca, prima data de la incheierea razboiului rece incoace, sint pe cale sa piarda controlul asupra informatiilor.

Renaud Girard, de la Le Figaro se arata, pe de alta parte, impresionat de calitatea diplomatilor americani. „Ceea ce mi se pare cel mai fascinant este ca nu observam cinism, in rindurile diplomatilor americani. Ei chiar cred in drepturile omului in Africa, China sau Rusia. Nu cred ca scurgerile de informatii vor afecta America. Cei mai multi vor vedea diplomati onesti, sinceri si deloc cinici”. Cotidianul de stinga Liberation, apara dreptul la secrete diplomatice si se intreaba de ce WikiLeaks targheteaza in special democratii. Editorialistul de la Figaro, Etienne Mougeotte critica aspru WikiLeaks, spunind ca scurgerile de informatii sint un “cadou pretios pentru teroristi”.
XS
SM
MD
LG