Linkuri accesibilitate

Sinuciderea unui tînăr gay la Chișinău după umilirea sa de către polițiști


Organizația GenderDoc-M a sesizat de multe ministerul de interne despre practicile poliţiştilor de a șantaja persoanele gay întâlniţi în locuri publice.


O organizaţie pentru drepturile minorităţilor sexuale spune că un tânăr de 26 de ani s-a sinucis luni la Chişinău după ce fusese umilit şi ameninţat de poliţişti.

Angela Frolov, de la Centrul de informaţii Genderdoc-M ne-a spus că incidentul în urma căruia s-a sinucis tânărul, a avut loc într-un parc din Chişinău frecventat de gay.
„Avem câteva locuri în parcurile oraşului Chişinău unde se întâlnesc persoanele gay, unde se simt mai liberi, unde pot face cunoştinţă unul cu altul, pot discuta teme comune. Este un loc care trebuie protejat conform libertăţii asocierii şi nici într-un caz nu controlat de către organele de poliţie”.

Angela Frolov susţine însă că dimpotrivă, asemenea locuri sunt frecventate deliberat de poliţişti, care merg acolo ca să şantajeze persoanele întâlnite: „Colaboratorii de poliţie vin acolo pentru a prinde băieţii, a-i lua deoparte, a le lua datele şi a-i speria că uite, dacă nu-mi dai acum o sumă anumită de bani am să spun despre orientarea ta sexuală la serviciu şi acasa, familiei, părinţilor... Vin special cu această cu acest scop şi chiar fără ruşine spun că având asemenea locuri de patrulă nici nu au nevoie de salariu”.

În seara zilei de 6 decembrie, spune Frolov, acestui obicei al oamenilor legii i-a căzut victimă în parc un tânăr de 26 de ani şi însoţitorul acestuia.

„Le făceau observaţii de ce stau acolo, nu le e ruşine, nu se pot duce la hotel, le-au luat datele, numărul de telefon, i-au întrebat unde lucrează, unde locuiesc...”

Potrivit Angelei Frolov, cei doi reţinuţi au fost puşi în libertate în urma insistenţelor unui colaborator al centrului Genderdoc-M, aflat la faţa locului şi care a devenit apoi el însuşi ţinta insultelor homofobe ale poliţiştilor.

Angela Frolov: "Lucrătorul nostru s-a implicat, a oprit poliţiştii, au dat drumul băieţilor acasă, dar băieţii au plecat foarte speriaţi. Mai departe cu poliţiştii au stat de vorbă reprezentanţii organizaţiei noastre, iar poliţiştii vorbeau şi cu ei foarte urît. Unul din poliţişti s-a prezentat drept Sergiu Găină, iar celălalt, care avea armă, nici n-a considerat necesar să se prezinte".

"Peste câteva ore, unul din cei doi băieţi a telefonat acasă mamei şi i-a spus : Am o noutate pentru tine, ţi-o spun eu acum pentru că în curând e posibil să afli de la alţii. Sunt gay, iartă-mă. Mama a sunat apoi la mătuşa unde locuia tânarul, iar când aceasta a mers să vadă ce e cu el, era prea târziu, deja nu mai era în viaţă".

Angela Frolov spune că organizaţia sa a sesizat de multe ori poliţia şi ministerul de interne despre practicile poliţiştilor faţă de gay-i întâlniţi în locuri publice, dar deocamdată fără nici un rezultat.

Pentru minorităţile sexuale din Moldova – mai spune Frolov - parcurile şi alte locuri publice, nesigure inclusiv din cauza brutalităţii poliţiei, rămân singurele spaţii în care se pot întâlni.

Angela Frolov: "Nu este nici un club, nici un bar special pentru homosexuali pentru că nu este nici o persoană care să se încumete să deschidă unul. Probabil că dacă ar face-o, localul ar fi atacat imediat şi distrus. Chiar şi organizaţia noastră are probleme - cu ocazia marşului "gay pride" au aruncat cu ouă, odată au încercat să dea foc oficiului, nu cred că poate fi un astfel de local la momentul actual în Chişinău."

Potrivit site-ului Ştirea Zilei, poliţia a negat versiunea prezentată de Genderdoc-M.
O purtătoare de cuvânt a ministerului de interne a spus că tinerii ar fi fost surprinşi în flagrant de poliţişti în toaleta publică şi că oamenii legii nu i-au bruscat sau insultat, ci doar „le-au ţinut o lecţie”.

Angela Frolov a reactionat la declaratia ministerului de interne spunand ca rostul politiei nu este sa tina lectii, ci sa aplice legea.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG