Linkuri accesibilitate

Merkel și Sarkozy resping ideea majorării bugetului Mecanismul European de Stabilitate


Angela Merkel și Nicholas Sarkozy la Freiburg

În cursul unei reuniuni interministeriale franco-germane, cei doi lideri se opun și propunerii ca Banca Centrală Europeană să poată emite Eurobonds.

La doar o saptamana de la reuniunea Eurogrupului in cadrul careia s-a pus problema salvarii zonei Euro prin cresterea centurii de siguranta in situatii de criza peste cele 750 de miliarde de euro cat este in prezent, cele mai bogate state din zona euro, Germania si Franta, se declara solidare in respingerea acestei idei.

La Freiburg, oras german aflat in sud-vestul Germaniei, la granita cu Franta, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au declarat la finalul unei reuniuni ministeriale franco-germane ca Mecanismul European de Stabilitate este acoperitor si nu are nevoie de fonduri suplimentare.

„Pozitia Frantei este aceeasi cu cea a Germaniei” a spus presedintele Nicolas Sarkozy cu privire la summitul EURO de saptamana viitoare, care ar urma sa parafeze crearea acestui mecanism permanent de sustinere a tarilor din zona euro aflate in situatii de criza.

Redactat în octombrie, în Deauville tot la initiativa sefului de stat francez si cancelarului german, mecanismul care a avut drept scop calmarea pietelor financiare, dupa criza din Irlanda, și evitatea contaminarii intregii zone euro, trebuie sa opereze din 2013, fiind necesara, in prealabil si o reviziuire a Tratatului de la Lisabona.

Mecanismul va inlocui actualul Pact European de Stabilitate Financiara si, desi initial era prevazut ca bugetul sau de 750 miliarde de euro sa fie majorat, cei mai importanti contributori, Franta si Germania au refuzat ferm o astfel de posibilitate.

Nicolas Sarkozy a dat astazi la Freiburg raspunsul la intrebarea daca Franta va sustine cresterea centurii de siguranta a zonei euro peste 750 de miliarde de euro, cat este in prezent. Raspunsul este „nu”, iar Franta s-a alaturat Germaniei si in respingerea ideii ca Banca Central Europeana sa emita obligatiuni la nivel european, ideea sustinuta atat de seful bancii centrale Jean Claude Trichet cat si de cel al Eurogroupului Jean Claude Junker.

Nu exista motive de ingrijorare, a dat asigurari cancelarul Angela Merkel, in prezent doar 10% din acest fond de urgenta este utilizat.

Nu este aceasta o atitudine egoista din partea Germaniei si Frantei, cele mai bogate state din zona euro?, a intrebat un jurnalist.

Nu, atata vreme cat cei mai mari contributori la acest fond de salvare sunt chiar Germania si Franta, a spus cu satisfactie Sarkozy timp in care, zambitoare, Angela Merkel aproba din cap spusele partenerului sau francez.

Atat Sarkozy cat si Merkel au insistat pe faptul ca zona Euro si institutiile europene nu trebuie sa se mai concentreze pe solutii de marire a fondurilor de salvare ci pe masuri de revizuire a functionarii economiilor statelor membre astfel incat acestea sa nu mai acumuleze datorii.

Aceleasi principii stau la baza conceptiei franco-germane cu privire la bugetul UE, o alta tema de dezbatere in cadrul intalnirii de astazi."Atat Franta cat si Germania cred ca nu ar trebui să cheltuim mai mult, ci mai eficient, sa fim mai chibzuiti” a spus Angela Merkel.

Alte subiecte de discutie in cadrul intalnirii interministeriale germano-franceze au mai fost convergenţa fiscala între cele două ţări si priorităţile preşedinţiei franceze a G8 şi G20.
XS
SM
MD
LG