Linkuri accesibilitate

„Premierea lui Liu Xiaobo - corectă şi necesară”


Un scaun cu diploma și medalia Nobel l-au reprezentat pe dizidentul chinez Liu Xiaobo la ceremonia decernării de la Oslo.


„Regretăm că laureatul nu este prezent”, a spus preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, adăugând că Liu Xiaobo se află într-o închisoare din nord-estul Chinei. Demnitarul norvegian a amintit că nici soţia laureatului, nici rudele lui n-au putut să vină la Oslo.

„De aceea, a spus Jagland, de data aceasta nu vom înmâna nici o diplomă sau medalie. Iar acest fapt însuşi dovedeşte că premierea lui Liu Xiaobo este corectă şi necesară.”

Jagland a mai spus în discursul său, rostit în prezenţa a o mie de invitaţi, că dizidentul chinez a căutat o soluţie de reducere a tensiunilor interne din ţara sa pe cale paşnică, încă de la demonstraţia studenţilor din 1989, din piaţa Tien An Men.

Vorbind despre condamnarea lui Liu la 11 ani de închisoare, Jagland a spus că ea l-a transformat dintr-un simplu purtător de cuvânt al drepturilor omului într-un simbol, atât în China, cât şi în afara ei. „Putem spune că Liu ni-l reaminteşte pe Nelson Mandela”, a mai spus Jagland.

De la ceremonia de astăzi a lipsit nu doar laureatul, ci şi ambasadorii a 15 state care au ascultat apelul chinez de a boicota Premiul Nobel pentru Pace. Printre aceste ţări se numără Rusia, Kazahstan şi Cuba.Serbia, care spunea până ieri că se va alătura boicotului, s-a răzgândit în ultimul moment – cum o făcuse mai devreme şi Ucraina.

Adresându-se presei la Beijing în ajunul ceremoniei de la Oslo, o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externe a numit „obscenă” decizia comitetului Nobel norvegian. Purtătoarea de cuvânt de la Beijing a spus că orice ar face comitetul norvegian, nu poate schimba faptul că Liu Xiaobo este un criminal şi a deplâns faptul că unele puteri străine recurg la asemenea mijloace pentru a opri China din dezvoltarea ei impetuoasă.

Este pentru a doua oară în istoria Premiului Nobel pentru Pace când nici laureatul, nici un reprezentant al său n-au putut să primească personal distincţia. În 1935, pacifistul german Carl von Ossietsky n-a putut merge la Oslo pentru că se afla într-o închisoare a regimului nazist.

Iar mai recent, au fost reprezentaţi doar la ceremonie, de membri ai familiilor lor, lidera opoziţiei din Mianmar Aung San Suu Kyi, şeful Solidarităţii poloneze Lech Walesa şi dizidentul sovietic Andrei Sakharov.

Astăzi, Jagland a aşezat medalia lui Liu pe un scaun gol, aflat pe podiumul unde stă de obicei laureatul premiului Nobel.

Ceremonia de la Olso a prilejuit noi apeluri internaţionale la eliberarea dizidentului chinez, în frunte cu apelul comitetului Nobel.

Thorbjoern Jagland a amintit astăzi că în Constituţia Chinei sunt garantate drepturile fundamentale ale omului, pe care Liu n-a făcut decât să şi le exercite şi de aceea trebuie eliberat.
XS
SM
MD
LG