Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova începe să intre într-o zodie norocoasă”


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Declarațiile ministrului de externe Teodor Baconschi la conferința „Politica externă a UE și relațiile cu cu R. Moldova”.

Ministrul roman de Externe Teodor Baconschi crede ca Republica Moldova ramine plasata pe o orbita norocoasa, in ciuda rezultatelor incerte de la scrutinul de acum doua saptamini. “Situatia Republicii Moldova este mai putin grava decit credem”, explica seful diplomatiei de la Bucuresti argumentind ca perceptia europenilor s-a schimbat radical. Acum doi ani Uniunea Europeana nu stia unde se afla Republica Moldova, spune ministrul roman de externe, in vreme ce acum este la “moda” sa se vorbeasca in toate cancelariile europene despre aceasta tara.

La conferinta ”Politica externa a Uniunii Europene si relatiile cu Republica Moldova”, care a avut loc astazi in capitala Romaniei, Teodor Baconschi a declarat ca Moldova “incepe sa intre intr-o zodie norocoasa” fiindca “fara ca ea sa stie, dar nu fara ca ea sa-si doreasca s-au produs niste reasezari geopolitice”.

Ipoteza de plecare a inaltului oficial roman este ca perspectiva integrarii Republicii Moldova, indiferent de calendarul acesteia, a devenit o realitate atit la Bruxelles, cit si in marile capitale ale continentului. Pornind de la aceasta presupozitie, ministrul roman de externe a accentuat ca daca Alianta pentru Integrare Europeana va reusi sa se mentina la putere, Republica Moldova va incepe foarte repede “sa culeaga roadele consecventei si competentei noului guvern democratic si proeuropean”.

In paralel perspectiva cealalta, in care molodvenii nu vor primi “o gura de oxigen” din partea Uniunii Europene in perioada 2011-2012, ar putea fi destul de neagra, dupa cum o ilustreaza Teodor Baconschi, care crede ca ar urma o serie de fenomene sociale, asociate de promovarea “cliseelor antiromanesti”, iar lucrurile ar putea deveni “ireversibile”.

Vorbind despre diferenta dintre vizitele oficialilor europeni la Chisinau si cea a reprezentantului Kremlinului, Serghei Nariskin, ministrul roman de externe a observat ca este vorba mai cu seama de o distictie in ceea ce priveste abordarea: pe de o parte “nostalgia pantofului hrusciovian cu care proprietatul sau a lovit in tribuna Consiliului de Securitate ONU” si pe de alta parte “transparenta si echidistanta reprezentantilor Uniunii Europene”.

Seful diplomatiei romane a mai notat ca din momentul in care s-a instalat la Chisinau o coalitie prodemocratica si proeuropeana, Uniunea a reusit sa-si mobilizeze instrumentele de lucru, cu atit mai mult cu cit scara demografica si teritoriala a Republicii Moldova o face un partener cu care poate lucra foarte usor. Potrivit lui Teodor Baconschi, Republica Moldova nu mai este un “cobai”, “un poligon de testare geopolitica”.

In acelasi timp tot astazi Ministerul Roman de Externe a fost nevoit sa-i raspunda ministrului francez pentru Afaceri Europene care a acuzat Bucurestiul ca nu recunoaste frontierea de stat cu Republica Moldova, “pe unde trec fluxurile migratoare”. Declaratia inaltului oficial francez a fost facuta in contextul in care Parisul vrea sa amine primirea Romaniei si Bulgariei in spatial de libera circulatie Schengen. Diplomatia romana a tinut sa explice ca legatura cu Republica Moldova depaseste cadrul discutiei, adaugind in plus si toate argumentele jurdice care certifica faptul ca Romania recunoaste actualele granite pe care le are cu vecinii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG