Linkuri accesibilitate

Icebergul imixtiunii în treburile interne


Marian Lupu (PD), Sergei Naryshkin și Vladimir Voronin (PCRM)
Marian Lupu (PD), Sergei Naryshkin și Vladimir Voronin (PCRM)

Inopinate sau nu, sunt vizitele post-electorale ale unor demnitari din UE și Rusia o ingerință în treburile interne ale Moldovei? Deosebiri de stil, de substanță?

Unul din editorialistii de la ziarul Jurnal de Chisinau, Petru Bogatu, mi-a spus ca nu e nicio mirare ca ambasadorul rus Valeri Kuzmin isi apara seful administratiei prezidentiale de la Moscova, Serghei Nariskin.

Petru Bogatu
Petru Bogatu: „Faptul ca s-a vazut silit sa se pronunte asupra acestui subiect deacum demonstreaza ca ceva n-a fost in ordine cu vizita lui Nariskin. Evident ca a fost un amestec in afacerile interne ale Moldovei, si tentativa de a compara vizita lui Nariskin cu vizitele unor inalti emisari europeni desigur ca nu e deloc corecta, pentru ca, fara doar si poate, si reprezentantii UE s-au pronuntati in repetate rinduri pentru continuitate, pentru reeditarea AIE, dar au facut asta imbracand opinia lor intr-o sugestie. Au procedat normal, civilizat. Nariskin a venit aici si nici nu a ascuns ca incearca sa schimbe, asa cum a spus si el, configuratia puterii de la Chisinau.”

Vsevolod Ciornei, editorialist la saptamânalul Saptamâna, considera ca orice vizita a demnitarilor straini are elemente de imixtiune in afacerile interne ale Republicii Moldova.

Vsevolod Ciornei
Vsevolod Ciornei: „Aceasta vizita este suspecta prin faptul ca a fost cam surprinzatoare si inopinata, nu prea stia lumea cam cum decurge protocolul, pe urma a fost cam selectiva distributia persoanelor cu care s-a intalnit domnul Nariskin, si de aici suspiciunile. Fiecare vizita de acest gen este ca un iceberg, are si partea sa vizibila, si partea sa invizibila. Probabil ca elemente de imixtiune exista in toate vizitele si toate contactele, dar despre ele probabil vom afla cândva de pe WikiLeaks, daca va mai exista.”

Valeriu Renita, expert la Asociatia Obsteasca „Moldova Moderna” mi-a spus ca nu poate fi considerata imixtiune o intalnire care a fost stabilita cu acordul ambelor parti.

Valeriu Reniță
Valeriu Renita: „Luind in considerare ca toate vizitele pe care le inregistram in ultimul timp sunt facute dupa alegeri, cred ca le-am putea cu greu numi imixtiuni, fie ca vin actori politici din Europa sau din Rusia. Hai sa le numim asa cum sunt ele declarate. Daca domnul Ghimpu a acceptat o intalnire cu domnul Nariskin, intalnirea a avut loc, s-au facut declaratii dupa, cum putem s-o numim vizita inopinata, asa cum au numit-o anumiti politicieni. La fel si cu vizita politicienilor din Europa. Fiecare are agenda sa. Sigur ca actorii politici mari vin sa influenteze cumva situatia post-electorala, de asta ne dam seama, nu ne putem ascunde dupa deget. Dar este dreptul lor s-o faca, fie ca e Buzek, fie ca e Nariskin.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG