Linkuri accesibilitate

Alegeri pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze


Observatorii nu se așteaptă ca alegerea dintre Mihail Formuzal, Nicolae Dudoglu şi Irina Vlah să fie tranșată în primul tur de scrutin.










Cetăţenii cu drept de vot din Autonomia Găgăuză, din sudul republicii Moldova, sunt aşteptaţi astazi la urne pentru a-şi alege guvernatorul. Aici, in sudul ţării se spune başcan. La scrutin sunt aştepaţi aproximativ 107 000 de cetăţeni cu drept de vot, iar din buget s-au cheltuit pentru această campanie peste 1 milion de lei.

Buletinele de vot sunt tipărite în trei limbi : rusă, romană şi găgăuză. Ce-i drept, din discuţiile pe care le-am avut cu potenţialii votanţi am înţeles că majoritatea totuşi preferă buletinele în limba rusă şi nu în romana sau găgăuză. Pentru ca alegerile să fie validate, trebuie să se prezinte cel puţin o jumătate din alegătorii înscrişi în liste. Trei candidati s-au înscris în cursa electorala : actualul başcan Mihail Formuzal, primarul oraşului Comrat Nicolae Dudoglu şi deputata comunista Irina Vlah.

Potrivit experţilor locali, cursa este una extrem de stînsă, fiecare din cei trei concurenţi ar avea aproape şanse egale de a învinge, astfel că este puţin probabil ca la alegerile de astazi başcanul să fie ales din primul tur de scrutin.

Ceea ce văd eu aici, pe străzile din Comrat: agitaţie în stînga şi în dreapta, panouri peste tot, sunt prezenţi chiat toţi cei trei candidaţi înscrişi în aceasta cursă electorală. Dubla campanie electorală din Gagauzia un pic poate a afectat prezenţa la vot pentru că doar după doua săptămîni de la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, oamenii iarăşi sunt chemaţi la urne, dar, din cîte înţeleg, de la cei cu care am discutat şi membrii comisiilor electorale de circumscripţii, lumea totuşi vine la vot. Unii din ei au mers la biserică, alţii au mers la piaţă, şi iată că acum, pe alocuri fac chiar cozi la aceste cabine de vot.

Ceea ce înţeleg de la potenţialul alegător esre că ar dori ca Autonomia Găgăuză să menţină şi în continuare relaţii bune cu Federaţia Rusă, ei mizează pe Moscova şi mai puţin pe Bruxelles, pe integrarea europeană a Republicii Moldova. La întrebarea cum percep integrarea europeană multi dintre ei nu au vrut sau nu au ştiut ce să răspundă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG