Linkuri accesibilitate

Scrutinul pentru Sovietul Suprem al separatiștilor transnistreni


Cu scopul de a „legitima” alegerile, la Tiraspol au sosit reprezentanți ai separatiștilor din Georgia și naționaliști din Ucraina și Rusia.


Pentru cele 43 de locuri în Sovietul Suprem al Transnistriei candidează aproximativ 120 de persoane. Deşi iniţial în cursă s-a înscris peste 170 de candidaţi, mulţi dintre aceştia au renunţat sau au fost eliminaţi pe motivul unor nereguli.

Alegerile în Sovietul suprem au loc pe circumscripţii uninominale, iar observatori independenţi afirmă că s-a dus o luptă aprigă din cauza numărului mare de candidaţi, pe de o parte, dar şi pentru că în afara Partidului Obnovlenie al companiei Sherif, creditat cu cele mai mari şanse, şi partidul Respublika, ambele susţinătoare a liderului Igor Smirnov, în alegeri participă şi comuniştii, aflaţi în opoziţie, candidaţi independenţi, dar şi foarte mulţi oameni de afaceri.

Un element curios: s-a putut observa că pe circumscripţiile pe care s-au înscris marii ştabi ai administraţiei sau patroni ai unor companii transnistrene aceştia practic nu au avut concurenţi.

În ajun, la Tiraspol au venit reprezentanţi ai unor partide naţionaliste de stânga din Ucraina şi organizaţii municitoreşti, precum şi ai unor ONG-uri din Rusia, inclusiv, după cum a repetat presa tiraspoleană, reprezentanţi ai Gărzii Tinere a partidului puterii din Rusia Edinaia Rossia. La Tiraspol au venit astazi ca observatori si 4 deputati in Duma de stat, printre care Serghei Markov.

Deşi comunitatea internaţională nu recunoaşte alegerile din autoproclamata republică nistreană, reprezentanţii acestor formaţiuni au anunţat că scopul lor e să demonstreze că scrutinul întruneşte toate standardele democratice şi că votul locuitorilor Transnistriei a fost unul liber exprimat.

La Tiraspol se află în calitate de observatori şi deputaţi din cele două regiuni separatiste georgiene – Abhazia şi Osetia de Sud.

Observatori independenţi au vorbit însă în ajun despre numeroase nereguli în perioada campaniei, inclusiv cazuri de cumpărare a voturilor, exprimând totodată opinia că indiferent cine va câştiga, relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi procesul de negocieri nu vor suferi schimbări majore.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG