Linkuri accesibilitate

O renumărare costisitoare și inutilă


Eugen Stirbu (CEC)
Eugen Stirbu (CEC)

Eugen Ştirbu (CEC): „După renumărarea voturilor eu cred că mari schimbări şi devieri în distribuire nu vor fi.”

Eugen Ştirbu: „Un lucru îmi pare rău – foarte mulţi bani se cheltuiesc, dar asta este. Semne de întrebare au apărut probabil din cauza că procesele verbale, care sunt afişate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, nu corespund cu acelea provenite de unde nu ştim.”

Europa Liberă: De ce nu corespund?

Eugen Ştirbu: „Ei asta vreau să întreb şi eu, de ce nu corespund cu acele cu toate semnăturile, familiile, cu cifrele care nu sunt la ei. Nu ştiu, de ce nu corespund. N-am putut să înţeleg nici eu. E un efort foarte mare de a convoca pe toţi acei aproape 20 de mii de funcţionari electorali, care vor fi incluşi în această zi.”

Europa Liberă: Miercuri vă descurcaţi?

Eugen Ştirbu: „Da, ne descurcăm, bineînţeles.”

Europa Liberă: Şi veţi anunţa rezultatele renumărării când?

Eugen Ştirbu: „Vom anunţa undeva vineri ori sâmbătă. Trebuie să facem totalizarea, să facem procese verbale, iarăşi. Procedura este anevoioasă, fiindcă merge vorba de a-i lua din judecătorii toţi sacii ceea, de a-i duce în tote secţiile de votare, de a-i număra, de a-i întoarce iarăşi înapoi, de a-i duce iarăţi la consiliile de circumscripţii. Adică toată procedura, care s-a făcut în ziua votării, se va face şi astăzi.”

Europa Liberă: Trimiteţi iarăşi la Curtea Constituţională rezultatele renumărării şi aşteptăm, iarăşi, 10 zile ca să se pronunţe Curtea?

Eugen Ştirbu: „Nu, poate nu. Codul prevede 7 zile pentru a renumăra aceste voturi, dar, în principiu, Curtea poate să extindă acest termen pentru totalizare, fiindcă dacă nu dovedim noi. Dar noi dovedim, până vineri-sâmbătă noi dovedim să facem totalizarea şi să prezentăm Curţii undeva luni, sau marţi. Şi Curtea iarăşi va decide despre totalizare, nu despre validare. Aceste două procese verbale se vor compara dacă coincid sau nu coincid. Vom vedea, când vom face renumărarea vom vede.”

Europa Liberă: Şi când vom cunoaşte mandatele celor 101 deputaţi?

Eugen Ştirbu: „Le cunoaştem deja.”

Europa Liberă: După renumărare.

Eugen Ştirbu: „După renumărare eu cred că mari schimbări şi devieri în distribuiri nu vor fi.”

Europa Liberă: Da, dar validarea trebuie să fie aprobată de Curtea Constituţională.

Eugen Ştirbu: „Exact.”
XS
SM
MD
LG