Linkuri accesibilitate

PD cere împărțirea egală a portofoliilor ministeriale


Marian Lupu
Marian Lupu

Liderul PD Marian Lupu pretinde deasemeni dreptul fracțiunilor la veto în executiv.

Marian Lupu spune că democraţii vor un guvern în care toate componentele alianţei să fie reprezentate în mod egal, şi nu în funcţie de numărul de mandate obţinute în urma voturilor cetăţenilor. Liderul democraţilor a lăsat de înţeles că liberal-democraţii lui Vlad Filat s-ar opune acestei propuneri a partidului său, susţinută şi de oficiali europeni, motiv din care negocierile pentru crearea alianţei de centru-dreapta trenează.

O altă propunere a democraţilor, care aşa cum a lăsat de înţeles Marin Lupu, este susţinută şi de liberali, dar respinsă de liberal-democraţi, este ca în executiv, toate componentele alianţei să aibă drept de veto, adică dacă democraţii sau liberalii nu ar fi de acord cu un proiect elaborat de liberal-democraţi, acesta să nu poată fi adoptat de executiv.


Marian Lupu afirmă că formaţiunea sa este hotărâtă să nu renunţe la aceste propuneri, chiar dacă ar fi în prezent supusă unor presiuni fără precedent, din interior şi exterior. În spatele acestora, democraţii îi văd pe liberal-democraţii lui Vlad Filat, motiv din care Lupu le transmite următorul mesaj: „Pe de o parte vorbim despre valori şi principii, iar pe de alta – vedem acţiuni caracteristice unui sistem feudal, unui sistem autoritar. PD nu este formaţiunea cu care se poate de discutat în acest fel. Formarea de coaliţii se efectuează nu sub presiuni şi ameninţări, ci la masa de negocieri.”

Marian Lupu a mai spus că democraţii vor insista pe un program de guvernare social şi pastrarea vectorului european al Republicii Moldova, dar fără neglijarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Democraţii au mai cerut partidelor parlamentare să spună public dacă vor susţine sau nu reducerea pragului de alegere a şefului statului, de la 61 la 52 de mandate, aşa cum propun comuniştii într-un proiect validat de Curtea Constituţională.

Solicitat de noi, unul dintre fruntaşii liberal-democraţilor, vice-reşedintele PLDM, Mihai Godea a calificat drept ciudate acuzaţiile la adresa formaţiunii sale formulate de liderul democraţilor.

Mihai Godea: „Sincer să fiu mi se par ciudate şi propunerile, şi acuzaţiile. Eu înţeleg decizii care ar trebui să fie luate prin consens în guvern, dar eu nu înţeleg ce înseamnă drept de veto. Toate acestea lucruri sunt pentru a justifica o situaţie în care s-a pomenit PD-ul – să negociezi şi cu stânga şi cu dreapta nu este atât de uşor.”

Vom preciza că deşi democraţii şi liberalii anunţaseră că astăzi ar urma să aibă loc o nouă rundă de negocieri în format trilateral, informaţia a fost negată de liberal-democraţi, care au spus Europei Libere că lucrează la textul acordului de constituire a alianţei şi nu vor fi gata decât mâine să-l prezinte viitorilor lor aliaţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG