Linkuri accesibilitate

Negocieri AIE în cumpănă (Jurnal de Chișinău, Timpul)


Un reprezentat al Dumei de Stat califică Moldova „un stat ratat” (Panorama)


În Jurnal de Chişinău, Nicolae Negru scrie că doleanţa preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, ca posturile guvernamentale în cazul unei eventuale reeditări a Alianţei pentru Integrare Europeană să fie împărţite egal, seamănă cu un şantaj.
Ghimpu scuipă astfel pe opţiunile electorale ale moldovenilor, crede editorialistul, care adaugă că astfel, dl Ghimpu vrea să obţină pe calea negocierilor ceea ce nu a putut obţine prin alegeri.

Constantin Tănase scrie în Timpul că declaraţiile de ieri ale liderului PD, Marian Lupu, prin care acesta acuză PLDM de atitudine distructivă în negocierile pentru o coaliţie de centru-dreapta, sunt o reacţie la presiunile exercitate de presă şi societatea civilă asupra PD de a nu încheia o coaliţie de guvernare cu PCRM. Editorialistul are impresia că prin cele declarate ieri, PD-ul înaintează condiţii inacceptabile pentru a face imposibilă constituirea unei alianţe de centru-dreapta.

Moldavskie vedomosti” tratează în două articole tema negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare, titrând: „Criza coaliţiilor” şi „Cine împinge ţara spre noi alegeri?”. Autorul unuia dintre ele menţionează „teama mai multor comentatori politici” că „partidele care au intrat în Parlament în urma ultimei campanii electorale vor împinge ţara spre noi alegeri”.

În cotidianul Adevărul, Ion Preaşcă scrie că statul a ajuns într-o dependenţă narcotică de împrumuturile de la băncile comerciale. Aproape 5 miliarde de lei au fost contractaţi de guvern în acest an de la băncile locale, cu aproape 400 de milioane de lei mai mult faţă de anul trecut. Această avalanşă de îndatorare a guvernului a redus din creditele care puteau să ajungă în sectorul privat de afaceri.

Panorama” reproduce mai multe afirmaţii ale adjunctului preşedintelui Comitetului Dumei de Stat a Federaţiei Ruse pentru problemele asociaţiilor obşteşti şi organizaţiilor religioase, Serghei Markov, afirmaţii făcute la o conferinţă de presă la Tiraspol după alegerile de duminică.

Serghei Markov - notează ziarul – a calificat Moldova drept „un stat ratat”, deoarece „în cadrul conducerii acesteia predomină oamenii care tind să distrugă statalitatea moldovenească”.
XS
SM
MD
LG