Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: „Adevărul ne face liberi”.


La Centrul pentru combaterea crimei organizate de la Belgrad

Intîlnire la Sofia a ziariștilor de investigație angajați în anchetarea crimei organizate în țările balcanice.


Problemele jurnaliştilor de investigaţie în diferite ţări sunt asemănătoare. Aproape identice sunt şi metodele pentru înăbuşirea cuvântului liber, constată corespondentul Europei Libere în capitala Bulgariei, Petiu Petkov:

Mai mulți ziariști de investigații din Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Albania, Serbia și Croația, care au suferit în urmă răzbunării brutale a capilor lumii interlope, au participat la reuniunea organizată în capitala bulgară de Parlamentul european în ajunul decernării premiului internațional „Andrei Saharov”.

Problemele în diferitele țări sînt asemănătoare. Aproape identice sînt și metodele pentru înăbușirea cuvîntului liber. Deosebirea de la țara la țară constă numai în gradul de brutalitate. Din acest punct de vedere, se pare, Bulgaria se află în topul listei, urmată de Croația și Serbia.

Printre participanții bulgari s-au numărat Ana Zarkova, ziarista din cotidianul „Trud”, stropită cu acid la comanda unor capi ai lumii interlope, Ognian Stefanov – proprietarul site-ului de investigații Frognews ale căror mîini și picioare au fost rupte cu ciocane de bătăuși necunoscuți, Lilia Pavlova care s-a opus mafiei de la Dupnița. Cei trei și-au împărtășit temerile și suferințele, declarînd că nu regretă nimic întrucît „adevărul ne face liberi”.

Vukașin Obradovici - redactorul-șef al săptămînalului din Serbia „Novine Vranske” a sosit la Sofia cu o excortă de polițiști. El a fost condamnat la moarte de capii mafiei după ce a publicat mai multe articole despre crima organizată în Sudul Serbiei. În anii 90 saptămînalul său a fost decorat – în ghilimele – cu cele mai mari amenzi din istoria presei scrise din Serbia ca rezultat al poziției sale considerată proalbaneză.

Besa Likmeta a fost bătut în public de un membru al guvernului albanez la prezentarea dovezilor despre falsa diploma sa universitară. În 2009 Likmeta a fost decorat cu premiul pentru ziaristică de investigații al Organizației mediilor din Sud-estul Europei.

Cu bîte a fost bătut în fața casei ziaristul croat Doșan Miliuș din publicația „Iutarni list”. Și în acest caz ca în cazul colegului său bulgar Ognian Stefanov atacanții au rămas necunoscuți. Motivele care stau la baza agresiunii bestiale sînt, deasemenea, identice – dezvăluiri despre crima organizată.
XS
SM
MD
LG