Linkuri accesibilitate

Mihail Hodorkovschi pasibil de încă 6 ani de închisoare


Mihail Hodorkovski și Platon Lebedev

Un proces absurd în care după 20 de luni de deliberări nu se știe de ce s-a făcut vinovat fostul șef al companiei Yukos.


Odată cel mai bogat rus, Hodorkovski ispăşeşte deja o pedeapsă de 8 ani închisoare pentru evaziune fiscală. Iar acum, riscă, împreună cu fostul său partener Platon Lebedev, o pedeapsă de încă şase ani închisoare. De data aceasta pentru furt şi spălare de bani.

„Acuzaţia este absurdă”, declară unul din avocaţi care-i apără pe cei doi. „Se presupune că în ultimii 6 ani, Hodorkovski şi Lebedev au furat 218 milioane de tone de petrol, adică întreaga producţie a concernului Yukos şi au mai şi spălat 26 de miliarde de dolari. Dar în toţi acei ani, Yukos a făcut profit, au fost plătite salariile celor 150 de mii de angajaţi, acţionarii şi-au primit dividentele iar statul a încasat impozitele”, declară acelaşi avocat.

Tot ce lipseşte din acest dosar este crima, declară Maxim Dbar, purtătorul de cuvânt al echipei de avocaţi a lui Hodorkovski, care este de părere că nici după 20 de luni de proces, nu se ştie de ce s-au făcut vinovaţi acuzaţii.

Cazul Yukos şi-a lăsat amprenta pe regimul Putin, iar pentru mulţi analişti a marcat momentul când o preşedinţie percepută drept liberală a schimbat brusc cursul spre o autocraţie bazată pe resursele de gaze şi petrol.

La sfârşitul anul 2003 s-a anunţat deodată că Hodorkovski fusese arestat în avionul privat, pe un aeroport din Siberia. A fost judecat, condamnat la 8 ani închisioare, trimis într-un lagăr în Siberia. Compania Yukos, cel mai mare concern petrolier din Rusia acelui an, a fost ruptă în bucăţi şi vândută, în cursul unor licitaţii netranspartente, unor firme de stat. Încet, încet, Putin a refăcut monopolul statutului asupra gazelor şi petrolului.

Hodorkovski a început să facă avere ca toţi oligarhii – adică nu se ştie cum a început. Dar la un moment dat era cel mai bogat om din Rusia. A fost primul care a introdus standarde occidentale de contabilitatea în firmele sale. Înainte de a fi arestat era în negocieri avansate cu două firme americane să vândă o mare parte din Yukos. Pentru Hodorkovski, participarea americană ar fi fost ca o asigurare. Pentru Putin, putea să devină o piedică în calea planurilor de a reface monopolul de stat în domeniul energetic.

Ce se pare că a mai deranjat Kremlinul era faptul că Hodorkovski începuse să finanţeze mai multe partide de opoziţie. Se specula că ar avea chiar ambiţia de a intra în politica, speculaţie respinsă categoric de mama sa. Devenise însă foarte critic la adresa puterii lui Putin.

Mulţi interpretează arestarea lui Hodorkovski drept un avertisment dat de Putin oligarhilor, până unde merge libertatea lor de acţiune.

Vladimir Putin declara la câteva zile după arestarea lui Hodorkovski că toţi trebuie să fie egali în faţa justiţiei, altfel nu va mai plăti nimeni taxe şi impozite, nimeni nu va mai respecta legea.

Statisticile, chiar şi cele oficiale, arată însă că în ani de guvernare ai lui Putin corupţia a crescut.

În pledoaria finală, Hodorkovski a declarat că în acest proces nu este în joc soarta a doi indivizi, ci a fiecărui cetăţean rus.

După vechiul stil sovietic, verdictul împotriva lui Hodorkovski si Lebedev va fi citit câteva zile în şir, dar destul de repede se va putea afla dacă cei doi au fost găsiţi vinavaţi sau nu.
XS
SM
MD
LG