Linkuri accesibilitate

Silvio Berlusconi poate guverna în continuare


Premierul Silvio Berlusconi
Premierul Silvio Berlusconi

Primul ministru italian cîștigă detașat în Senat și la o diferență de doar trei voturi în Camera Deputaților.

Premierul Silvio Berlusconi a supravieţuit cu greu unui vot de neîncredere în camera inferioară a parlamentului. Cu numai trei voturi, 314 la 311. În pofida entuziasmului deputaţilor din partidul lui Berlusconi la anunţarea rezultatului, guvernul este acum foarte slăbit şi ar putea fi forţat să demisioneze înainte de încheierea mandatului în 2013.

Dimineaţa, Berlusconi cîştigase cu o diferenţă mult mai confortabilă încrederea Senatului, 162 de voturi pentru guvern, 135 împotrivă.

Votul de astăzi a fost provocat de fostul aliat al lui Berlusconi, Gianfranco Fini care a părăsit coaliţia de guvernământ în vară, acuzându-l pe Berlusconi că nu mai respectă programul de centru – dreapta pe care îl conveniseră. Fini a invocat şi şirul infinit de scandaluri în care este implicat Berlusconi, că este vorba de afaceri sau femei, scandaluri care în opinia sa subminează credibilitatea guvernului.

Dacă ne gândim însă la istoria postbelică a parlamentarismului italian, Berlusconi pare mai degrabă să continue o tradiţie.

Cu votul de astăzi, Silvio Berlusconi devine cel mai longeviv premier al Italiei post-belice si unul din puţinii care şi-a dus un mandat de 5 ani la bun sfărşit ( între 2001 şi 2006). Tot cu votul de astăzi, Berlusconi devine premierul cu cea mai lungă carieră la conducerea unui guvern din ţările grupului celor 8 state industrializate. El a venit pentru prima dată la putere în 1994 timp de câteva luni. A câştigat din nou alegerile din 2001, cu un partid care era înfiinţat de numai câteva luni. A revenit la putere după alegerile din aprilie 2008. De un an este din nou în fruntea unui nou partid, Poporul libertăţii.

Demonstrație anti Berlusconi la Roma
Strada a reacţionat destul de violent la votul de astăzi. Zeci de mii de italieni au protestat împotriva lui Berlusconi în mai toate marile oraşe din Italia. La Roma, poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene.

Bursele au reacţionat însă pozitiv la victoria lui Berlusconi. În situaţia financiară dificilă în care se află Italia, cu o datorie curentă de 120 la sută din PIB, o criză politică nu era bine venită. Ceea ce nu înseamnă că Italia nu rămâne ameninţată de a fi contaminată de criza financiară din Grecia şi Irlanda. Mulţi investitori speculează că următoarele ţări din zona euro care vor cere asistenţă financiară masivă ar putea fi Portugalia, Spania şi Italia.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG